Rasha, 29: Jag såldes till IS för en kulspruta och fyra kalasjnikov
Publicerad 2015-10-26
Hon var fånge hos IS i två år
Tusentals flickor och kvinnor har förts bort av IS i Syrien och Irak.
Rasha, 29, är en av få som kommit tillbaka.
För Aftonbladet berättar hon om skräcken under tiden som terrorgruppens fånge.
– Jag bara väntade på att vi skulle dö, säger hon.
Ingen vet hur många flickor och kvinnor som förts bort av terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Syrien och Irak.
Bara ett fåtal har återvänt. De har vittnat om hur kvinnor och barn säljs på slavmarknader och hur flickor så unga som 11 år har utsatts för systematiska övergrepp.
Aftonbladet har intervjuat 29-åriga Rasha från Syrien över telefon. Hon var IS fånge i nästan två år innan hon blev fri i juni i år.
Studerade på universitetet
När kriget i Syrien bröt ut levde Rasha med sin familj i staden Aleppo. Men bristen på mat och vatten tvingade ut dem på landsbygden.
Rasha lyckades trots striderna fortsätta sina studier på universitetet. Sommaren 2013 hade hon bara en kurs kvar, sedan skulle hon vara färdig lärare i litteratur.
Men natten den 17 augusti 2013 tillfångatogs Rasha, hennes fyra år yngre syster, hennes femtonårige bror och mamman av en grupp beväpnade män. Brodern fördes genast bort – och hon skulle inte se honom igen.
Pappan kontaktades
Rasha, hennes mamma och syster togs till en öde skola i Idlib-provinsen, nära gränsen till Turkiet.
– Vi behandlades väl i början. Vi fick mat och vatten, säger Rasha med låg röst.
Kidnapparna tog kontakt med Rashas pappa och berättade att de planerade att sälja sina fångar vidare för sex miljoner syriska pund, cirka 270 000 svenska kronor.
– Om du kan betala oss mer än så får du tillbaka dem, sa kidnapparna.
Såldes till IS
Men pappan litade inte på männen. Ett par veckor senare såldes kvinnorna vidare till en jihadistgrupp, som stred för IS. Försöken att få pappan att betala fortsatte. Annars skulle jihadisterna skära Rasha, hennes mamma och syster i bitar.
– Jag bara väntade på att vi skulle dö, säger Rasha.
Rebellgruppen försökte också använda kvinnorna i en fångutväxling med regimen. Försöken misslyckades och efter en månad ställdes kvinnorna inför rätta i en shariadomstol.
Rasha är alawit och shiamuslim, men hade inte varit särskilt religiös och inte burit slöja. Nu anklagades hon för att vara ”icke troende”, ett brott som kan straffas med döden.
– Domaren beslöt sig för att vi skulle få leva om vi levde som muslimer, säger hon.
Sattes i mörkt rum
Rasha såldes vidare till IS tillsammans med sin syster och mamma. Priset var lågt.
– Vi såldes för en kulspruta och fyra kalasjnikov, säger Rasha.
De togs till en stor fängelseliknande byggnad med många små celler i källaren. Rasha låstes in i ett mörkt rum med vatten på golvet, tillsammans med sin mamma och syster.
I rummen intill satt andra bortförda kvinnor. Deras barn hade skilts ifrån dem och förts till en okänd plats. Unga kvinnor, som IS krigare bedömde var oskulder, fördes också bort. Och kvinnor som ansågs särskilt vackra.
Beordrades att laga mat
– Det var så mörkt och jag var så rädd, säger Rasha.
Minns du vad du tänkte?
– Jag var mest rädd för min mammas och systers skull. Jag var livrädd att de vilken minut som helst skulle komma och döda dem. Jag vet inte hur många gånger jag svimmade, jag ville bara vakna upp ur den här mardrömmen.
Hur många andra kvinnor fanns det där?
– Hundratals, men vi var skilda från varandra i många olika små rum. På annat håll hölls tillfångatagna syriska soldater. Vi kunde höra deras skrik när de torterades och fördes bort för att avrättas före morgonbönen.
Rasha och de andra kvinnorna beordrades ofta laga mat till jihadisterna.
– Vi fick lämna cellen en och en och gå till ett kök. All mat kom från från Turkiet, säger hon.
En av IS-ledarna, en man från Gulfstaterna, brukade komma till köket med smink och vackra kläder, som också kom från Turkiet. Om det var någon av de unga kvinnorna som intresserade honom tog han henne med sig, enligt Rasha.
Kom aldrig tillbaka
Kvinnorna som fördes bort kom aldrig tillbaka.
Vi frågar Rasha om uppgifterna om att IS har satt i system att låta sina krigare våldta kvinnor i fångenskap. Om även hon utsattes för våld. Men Rasha är tyst. Hon vill bara berätta om vad som hände andra.
– Vi hörde hela tiden hur andra kvinnor blev slagna, är allt hon säger.
Efter nästan två år i fångenskap i det mörka, fuktiga rummet, i juni 2015, hände något.
– Vi fördes i väg för att möta en av deras ledare, som berättade att det skulle ske en fångutväxling. Plötsligt började de behandla oss väl, vi fick bättre mat och nya, rena kläder och smink för att se bra ut när vi släpptes.
Fångutväxlingen hade ordnats av Rashas pappa och skedde med den syriska regimens goda minne.
Saknar medfångar
Det sista IS-ledaren sa var:
– Vi kommer att bevaka er även när ni har släppts.
De orden har stannat kvar i Rashas huvud. I dag lever hon i relativ säkerhet i staden Latakia, som kontrolleras av den syriska armén. Men hon vågar inte längre gå ut utan slöja. Och hon fortsätter att be varje dag, som när hon var i fångenskap.
Rashas bror är ännu spårlöst försvunnen. Drömmen om att bli lärare har hon släppt.
– Jag vet inte vad jag ska göra i framtiden. Jag har inte längre någon plan för mitt liv. Jag saknar de andra kvinnorna som blev kvar och jag saknar min bror. Det enda jag vill är att kriget ska ta slut, säger hon.
Fotnot: Rasha heter egentligen något annat.