Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Simmade över kanalen – utan armar och ben

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Nu drömmer 42-årige Philippe Croizon om att simma från Europa till Afrika

Han har amputerat båda armarna. Och båda benen.

Nu har Philippe Croizon simmat över Engelska kanalen.

Hans nya mål: att simma från Europa till Afrika.

42-årige Coizon hade räknat med att simturen från Storbritannien till Frankrike skulle ta upp till 24 timmar. Istället lyckades han klara av hela sträckan på bara 13,5 timmar.

– Du behöver bara vilja något tillräckligt mycket, så klarar du att pressa dig över dina begränsningar, säger han till nyhetsbyrån AP.

Crawlade 34 kilometer

Fransmannen Croizon crawlade den 34 kilometer långa sträckan med sina specialdesignade proteser med fenor. När han nådde den franska stranden sköljdes han mot stenar innan han kunde ta sig upp ur vattnet.

– Killarna på båten skrek: Ta dig bort därifrån!

– Vågorna var gigantiska, säger han.

Sen fick han syn på sina två söner.

– Jag brast i gråt... den var ren lycka, säger han.

Fick en elchock

Coizons armar och ben amputerades en olycka 1994, då han fick en elchock när han skulle justera tv-antennen som låg mot en kraftledning. När han var sjukskriven såg han ett nyhetsprogram om en kanalsimmare.

– Jag tittade på tv:n och sa till mig själv ”Varför kan inte det där vara jag”? 16 år senare blev det jag. Det är galet! säger han.

Croizon säger att han hoppas att simma från Europa till Afrika vid Gibraltar om ett par år. Sträckan är hårt trafikerad med kraftiga strömmar.

”Alla kan klara det”

Croizon är också en ivrig dykare och har hoppat fallskärm. Han har skrivit boken ”Jag bestämde mig för att leva” (”J’ai decide de vivre) och berättat om sina upplevelser.

Han säger att det egentliga budskapet med hans kanalsimning är att ”alla kan klara av det”.

– Vi har alla det inom oss, men det är väl gömt – i våra dagliga rutiner. När vi står inför ett stort problem kan vi ta oss samman. Om jag ska visa andra människor att livet inte bara är ett lidande skulle jag vara nöjd. Vi lider – men vi tar oss samman, säger han till AP.