Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Studenter, här är det svårast att komma in

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-15

Ansökningarna till universitet och högskolor ökar kraftigt

I dag är sista dagen att lämna in din ansökan till Sveriges lärosäten.

Och enligt VHS kommer antalet studenter att öka kraftigt i höst – just nu har 297 575 personer ansökt om högskolestudier.

– Men den siffran kommer att öka rejält under eftermiddagen och kvällen, säger Magnus Johansson, pressansvarig på VHS till Aftonbladet.

Toppbetyg På läkarprogrammet vid Göteborgs universitet krävs det 20,0 för att komma in.

Planerar du att bli läkare, psykolog eller jurist. Då får du förlita dig på toppbetyg eller ett bra resultat på högskoleprovet. Utbildningarna var enligt Verket för högskoleservice (VHS) svårast att komma in på vårterminen 2010.

– Jag tror det blir ungefär samma utbildningar som kommer att attrahera studenterna i höst. Det är på läkar- och juristprogrammen och de stora traditionella universiteten som den största konkurrensen finns, säger Magnus Johansson på VHS.

297 575 personer har sökt

Om du inte lyckades komma in på din drömutbildning i vår får du en ny chans till hösten. Din ansökning måste lämnas in senast i dag till VHS, eller 24:00 till studera.nu. Och söktrycket till Sveriges lärosäten är stort. I skrivande stund (13:00) har 297 575 personer sökt till höstens utbildningar, en rejäl ökning jämfört med förra året då 275 197 sökte.

– Men den siffran kommer att öka rejält under eftermiddagen och kvällen, säger Magnus Johansson.

Vad beror den stora ökningen på?

– Jag tror det finns tre anledningar. Dels den stora årskullen som gått ut gymnasiet och den relativt höga arbetslösheten som finns bland ungdomar. Men även att det har skapats fler utbildningar på Sveriges lärosäten, säger Johansson.

Följ ämnen i artikeln