Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”En kris ger mycket energi”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-09

Idrottspsykologen Åke Fjellström
tror på förbättring för Malmö FF

Åke Fjellström, 65, är en av Sveriges mest välrenommerade idrottspsykologer.

Uppdrag för Tre Kronor, fotbollslandslaget och nu senast Malmö FF står på hans meritlista.

– Det var länge sedan MFF hade ett så bra läge som nu, säger en positiv Fjellström.

Åke Fjellström har hjälpt både Tre Kronor och fotbollslandslaget. ”Jag utvecklar personen, tränaren utvecklar prestationen”, säger han.

Varför behövs idrottspykologer?

– En stor del av tränarens tid går åt att hantera spelare med problem. Därför behöver tränarna avlastning. Idrottspsykologer kommer att bli allt vanligare.

Psykologer och coacher behövs ju till allting nu?

– Ja, kanske till för mycket. Jens, min son (före detta fotbollsspelare och nu expertkommentator), menar att begreppet psykolog är begränsande för idrottare. Det är bättre att koppla ihop begreppet personlig utveckling och mental träning. När du presterar dåligt mår du dåligt som person, personen är lika med prestationen. Men det är fel, personen är bra oavsett prestationen. Jag utvecklar personen, tränaren prestationen.

Har du något exempel?

– Jag jobbade med Timrås Jonathan Hedström när han kom från NHL och Anaheim. Där var han sällan hemma, familjen mådde dåligt och Jonathan fick anorektiska problem. Jag hjälpte till med tryggheten både socialt och idrottsligt.

– För ett lag handlar det om att öka tryggheten och minimera rädslan för misslyckande. Stark rädsla eliminerar kunnandet. Det kan du se de första tio minuterna av en viktig match.

Som Tyskland mot Sverige i senaste fotbolls-VM?

– Där kan vi tala om mental kollaps. Det behövs bara att en spelare ska tappa tron på sig själv för att sänka ett helt lag. Det handlar om att vara med en längre tid för att skapa förtroende och trygghet.

Vad har inte stämt för MFF den gångna säsongen?

– Spelet har i några – alltför få – matcher varit strålande, men det finns även många förbättringsområden. En del spelare har uttryckt det i media. Daniel Andersson har upplevt en tydligare roll i landslaget med bestämda mallar för uppspel och annat, men i MFF har rolltydligheten delvis saknats.

Vad kan förbättras?

– Roland Nilsson kan starta utifrån en niondeplats och har man varit i kris finns det mycket energi att använda. Sedan ser jag en stor vilja till förändring i MFF:s ledning, att ställa diagnoser och utreda vad som kan bli bättre. Och det ska få ta tid.

Men då börjar gnället i Malmö igen?

– MFF har en framgångsrik historia och pressen kan bli stor när man inte lever upp till förväntningarna. Men historien kan också fungera som en språngbräda för framtiden och där tror jag också att MFF befinner sig.