”Hoppas verkligen att läsarna ska gilla det”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-24

Franz Ung tog hem segern i Punkt SE:s serietävling

Han bor i Stockholm, jobbar med att sälja försäkringar och har American Splendor som favoritserie. Från och med i dag kan du, fem dagar i veckan, läsa Franz Ungs serier i Punkt SE.

Med sitt alterego vann serietecknaren Franz Ung läsarnas hjärtan – och Punkt SE:s tävling.

Nu dyker ”Franz” upp fem dagar i veckan.

I våras sparkade Punkt SE igång en serietävling som fick ett enormt gensvar. Tio finalister valdes ut och publicerades i tidningen och på webben. Läsarna fick sedan rösta på sina favoriter och som segrare står nu Franz Ung, 23.

– Jag blev jätteglad och förvånad. Jag förväntar mig alltid det värsta, så jag höll på att hoppa ur byxorna när jag fick beskedet. Jag hoppas verkligen att läsarna ska gilla det, nu har jag mycket att leva upp till, säger Franz Ung.

Bra respons

Han började teckna för tre år sedan, för skojs skull. När han visade sina strippar för kompisarna fick han bra respons. Till slut startade han en blogg där serierna blev kommenterade. Så började hans egen stil ta form.

– En sak som jag tänker mycket på är att göra serien så att både tjejer och killar kan identifiera sig, trots att det är en självbiografisk historia om en kille. Det som Franz gör, kan lika gärna en tjej göra.

”Franz” är en karaktär men ändå du, hur nära verkligheten ligger han?

– Han är en överdriven version av mig, precis som mina vänner, som också dyker upp. Det kan bli lite känsligt när det handlar om gamla flickvänner. Men det är ju inte 100-procentigt självbiografiskt.

Är ”Franz” den nya ”Rocky”?

– Det kan inte komma någon ny ”Rocky”, den serien är genialisk. Och ”Rocky” är äldre och lever ett annat liv än ”Franz”. Martin Kellerman är en stor inspirationskälla men förutom att båda serierna handlar om vardagsrealism så har de inte mycket gemensamt.