Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Fågelsång på vintern – trast hotar med stryk

Publicerad 2019-12-21

Övervintrande koltrast. Arkivbild.

Har du hört koltrasten sjunga trots att det är december?

Det är inte säkert att budskapet är så vackert som du tror. Sången kan utgöra ett rent hot.

Ovanligt mycket koltrastar har setts till i Sverige denna vinter och i fågelskådarkretsar diskuteras varför.

– Det är ett ganska speciellt år i år eftersom det varit oerhört mycket bär. Det kan ha lett till att många koltrastar, som annars skulle ha flyttat ut ur landet, stannat kvar, säger ornitologen Anders Wirdheim från fågelföreningen Birdlife Sverige.

Inte nog med att koltrastarna verkar vara många, årstiden till trots. De sjunger ovanligt mycket, högt och tydligt.

Våren inte här

Något tidigt vårtecken – vacker locksång – handlar det dock inte om.

– Det är alldeles, alldeles för tidigt att börja sjunga inför våren. Fåglars könsorgan är bara fullbildade under parningstiden. De är tillbakabildade under resten av året och har inte börjat växa än. Av det skälet sjunger inte hanarna för att locka till sig en hona, säger Anders Wirdheim.

Många ornitologer misstänker att det i stället rör sig om hotfull fågelsång.

– Jag tror att de här koltrastarna talar om för andra koltrastar att "Här har jag mitt vinterrevir. Sätt inte era fula fötter här för då ger jag er på öronen", säger Anders Wirdheim.

Dras till Stockholm

Att många koltrastar stannar i Sverige över vintern är ett relativt nytt fenomen och om de verkligen markerar vinterrevir – ett beteende som förekommer bland rödhakar – är något som inte riktigt utforskats, enligt Wirdheim.

De årliga fågelräkningar som Birdlife Sverige arrangerar visar att koltrastar helst övervintrar i Stockholm, i landets sydligaste delar och på Gotland.

– På Gotland fryser inte havet och det finns stränder med en massa tång och annat som de kan söka sig till. Sedan är det väldigt gott om bär. I sydligaste Sverige är det ett milt klimat med mycket trädgårdar med fallfrukt. I Stockholm kan det bero på att medeltemperaturen är lite högre och gott om planteringar med bär i många olika buskar, säger Anders Wirdheim.