Fortsatt stopp för torskfiske i Östersjön
Publicerad 2019-10-11
Sverige stödjer EU-kommissionens förslag att minska fisket i Östersjön nästa år med 23 procent. Stoppet av torskfisket i vissa delar av Östersjön fortsätter.
Förslaget innebär negativa ekonomiska konsekvenser för fiskenäringen i alla medlemsländer runt Östersjön, enligt lantbruksminister Jennie Nilsson (S).
EU-nämnden ställde sig på fredagen bakom regeringens position, som innebär att man accepterar kommissionens förslag.
– Jag fick stort stöd för den svenska positionen som innebär att vi ska ha ett restriktivt och hållbart fiske över tid. Kommissionens förslag är rimligt att ställa sig bakom. Kommissionen har den här gången tittat på de vetenskapliga råden, och det innebär minskningar på alla kvoter med mellan 10 och 70 procent litet beroende på fisklag och var det är någonstans, säger Jennie Nilsson till TT.
Förslaget kommer att få konsekvenser för svensk fiskerinäring.
– Det får konsekvenser för all fiskerinäring, inte bara svensk. Här tittar vi både på vad EU kan göra inom ramen för sin fiskerifond men framför allt vad Sverige kan göra nationellt, både på kort och på lång sikt, säger Nilsson.
– Det kan handla både om kompensation för att man kortsiktigt får förluster för att man måste ligga still, men framför allt mer långsiktiga åtgärder kring differentiering för att säkerställa att man kan fiska när man har bestånd som tål att fiska på igen.
Kommissionens förslag för 2020 reglerar arterna torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta samt i viss mån öring i Östersjön.