Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Pressad Kallas duckar – kan möta misstroende

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-08-29

Estlands premiärminister Kaja Kallas är pressad efter att det framkommit att hennes make äger ett bolag med ryska affärskopplingar. Arkivbild.

Estlands premiärminister Kaja Kallas är under hård press efter avslöjanden om att hennes make har ryska affärsförbindelser.

När parlamentets anti-korruptionsutskott vill fråga ut henne om saken dyker hon inte upp.

Liberala Kallas har profilerat sig med en hård linje mot grannlandet Ryssland, inte minst under det fullskaliga Ukrainakriget. Därför har det väckt stor uppmärksamhet och frågetecken när det visat sig att hennes make Arvo Hallik har haft en stor ägarandel i ett bolag som har fortsatt exportera varor till Ryssland.

Bolagets affärer strider inte nödvändigtvis mot EU:s sanktioner, men relationen till Ryssland är känslig i Estland.

Parlamentets anti-korruptionsutskott träffas på tisdagen för att avhandla detta, men det stod redan innan klart att Kallas inte tänkte komma dit och svara på frågor.

Säger sig inte förstå

Premiärministern anför att det är fel forum att svara på frågor om detta i. På måndagskvällen mötte hon estniska medier och fick frågan om hon inte borde vilja få saken undanstökad så fort som möjligt.

– Av detta skäl hoppas jag att parlamentets medlemmar, oppositionspolitiker som har sagt och hotat med att de ska väcka misstroendevotum, tar och gör det. Då skulle jag också få möjlighet att förstå exakt vad de anklagar mig för och jag skulle kunna svara på alla dessa frågor inför parlamentet, i ett helt offentligt sammanträde, säger Kallas enligt ERR.

Maken Hallik har nu också sålt sin ägarandel, framhåller hon vidare.

I parlamentet är Kaja Kallas parti Reformpartiet klart störst sedan valet i våras. Tillsammans med liberala Estland 200 och Socialdemokraterna har premiärministern en trygg majoritet att luta sig mot.

Även besvärliga frågor

Det är en regeringsföreträdares skyldighet att svara på frågor som uppstår, även inför utskott som leds av oppositionen, meddelar Estlands president Alar Karis.

”Och särskilt när det gäller svåra och obehagliga frågor, såsom är lämpligt och nödvändigt i en normal parlamentarisk stat – nödvändigt för demokratins funktion”, meddelar han enligt ERR.

Urmas Reinsalu, som leder det värdekonservativa oppositionspartiet Fäderneslandet, kräver att Kallas avgår självmant.