Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ropen på hjälp: "Mina föräldrar är redan fulla"

TT

Publicerad 2024-01-15

”Hatar julen. Mina föräldrar är redan fulla.”

Under jullovet fick Bris ta emot fler samtal än någonsin och många handlade om vuxnas drickande.

– Utanförskap är en röd tråd. Man har det inte som alla andra barn, säger generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Över 2 600 samtal från barn kom in till Bris nationella stödlinje under årets jullov, från den 21 december till den 6 januari. Det är fler än vad som någonsin tidigare uppmätts och en ökning med 13 procent jämfört med samma period året innan.

– Vi har aldrig haft så många samtal under ett jullov. Det följer en utveckling som vi ser under hela året, men det som är speciellt under julen är att många barn kontaktar oss kring föräldrars missbruk, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Runt dagarna kring julafton och nyårsafton blir det extra tydligt att barn söker stöd på grund av vuxnas alkoholdrickande, enligt Bris.

”Hatar julen. Mina föräldrar är redan fulla. Julbordet som dom lovar varenda år kommer inte bli av i år heller. Är så less på all jävla skit och alla löften dom aldrig håller”, berättar ett barn.

Ångest och utanförskap

Den i särklass vanligaste orsaken till att barn tar kontakt med Bris är psykisk ohälsa och frågor om nedstämdhet, ångest och självmord – det handlar över hälften av samtalen om.

– Utanförskap är en röd tråd i många av samtalen. Man har det inte som alla andra barn. Det kan handla om att man lever i en familj som inte fungerar, vi hade ett ganska märkbart ökat antal samtal om familjekonflikter jämfört med julen före, säger Magnus Järeskog.

”En utsatt situation”

En förklaring till den generella ökningen av samtal kan vara att Bris har utökat sin tillgänglighet och sina resurser, men en annan orsak kan vara att många barn lider av psykisk ohälsa, enligt Magnus Järeskog. För barn som redan mår dåligt kan lov och högtider bli extra tuffa.

– Det som är utmärkande är att barnen befinner sig i en utsatt situation och att den trygga platsen som skolan är för många inte finns där.

Han anser att samhället kan göra mycket mer för att upptäcka barn som växer upp med missbruk i familjen.

– Här är det viktigt att prata om orosanmälningar och att kunna uppmärksamma barn som far illa. Där vet vi att det finns brister och att man många gånger skulle kunna komma in med stöd mycket tidigare.

Fotnot: Citatet från ett barn i artikeln är ett exempel på vad barn berättat för Bris, men vissa detaljer kan ha ändrats för att barnet inte ska gå att känna igen.