Svenska kyrkan i begravningsbråk
Publicerad 2023-10-15
Begravningsbranschen har ilsknat till på Svenska kyrkan, vars församlingar startar egna begravningsbyråer.
Det leder till en orättvis konkurrenssituation, hävdar branschorganisationen SBF.
”Bullskit”, svarar kyrkoherden och vd:n Henrik Rydberg.
Förra året röstade Kyrkomötet för att ge grönt ljus till församlingar att starta egna begravningsbyråer. Då hade redan flera församlingar öppnat egna begravningsbyråer i strid med kyrkan nationellt.
– Om vi tycker att vi ska hjälpa folk från vaggan till graven så är det konstigt om vi inte hjälper dem med just detta, säger Henrik Rydberg.
Han är kyrkoherde för Fagerstaförsamlingen Västanfors Västervåla, som startade Kyrkans begravningsbyrå AB 2005.
– Vi tänkte att det har inte de med att göra. Vi kör på det vi vet är bra, det som funkar och det folk vill ha.
Bolaget har under årens gång samlat en rad församlingar som bildat begravningsbyråer via franchise. På sajten finns 15 byråer, och fler är på ingång.
Några som inte gillar utvecklingen är Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer (SBF) och begravningsjätten Fonus. Problemet de ser är att konkurrensen blir snedvriden, då Svenska kyrkan har ett statligt uppdrag för begravningsverksamheten i alla kommuner utom två (Stockholm och Tranås).
Statligt uppdrag
Begravningsverksamheten, som bekostas via skattesedeln, är ett uppdrag som handlar om bland annat gravplatsen, gravsättningen och lokalen för begravningsceremonin. Därför måste begravningsbyråer samarbeta med församlingar runt om i landet.
– Det känns väldigt konstigt att ringa till någon som har ett myndighetsuppdrag och som samtidigt är ens konkurrent, säger SBF:s förbundsdirektör Ulf Lernéus.
Han säger att många små, privata byråer har svaga marginaler.
– Är det 70–80 begravningar per år så räcker det med att kyrkan tar sju-tio stycken för att den befintliga byrån ska visa minusresultat, säger han.
Kyrkans begravningsbyråer brukar inte ha egna anställda, utan hyra in personal från församlingarna.
– Ofta är det samma människor som jobbar både med begravningsverksamhet och begravningsbyråverksamheten. Att ha en näringsverksamhet så nära det man har uppdraget för tycker vi skapar en osundhet, säger Lernéus.
Får inte dumpa priser
Henrik Rydberg håller inte med om att det rör sig om en konkurrensfördel.
– Det är ju bullskit – som det heter på svenska. Det finns inga sådana fördelar. Begravningsverksamheten är något annat och har ingen anknytningspunkt till begravningsbyråverksamhet.
Daniel Tisell (C), andre vice ordf i kyrkostyrelsen, säger att det funnits en diskussion inför omröstningen om risken att rollerna sammanblandas.
– Men majoriteten kom fram till att det inte ska behöva bli så. Men det är viktigt att församlingar som ska starta begravningsbyrå verkligen går igenom de här sakerna noggrant så att man inte äventyrar det statliga uppdraget.
Han poängterar att församlingarna är bundna av Svenska kyrkans regelverk. Byråerna får inte drivas enbart för att dra in pengar, men det får heller inte bli en stor förlustaffär.
– Det måste skötas på affärsmässiga grunder. Det är uttalat att det inte är meningen att en församlingsägd begravningsbyrå ska dumpa priserna.
Driver ärende
Vilken sida som har rätt i konflikten återstår att se. SBF och Fonus har anmält begravningsbyrån i Håbo till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning i ett pilotfall. På myndigheten säger man att det är för tidigt att säga något om hur lång tid det kan ta, eller vad den eventuellt kan leda till.
Lernéus hoppas att det ska leda till att församlingarna tvingas välja mellan att ha begravningsbyrå eller ha den statliga begravningsverksamheten.
– Exakt, antingen eller så att säga, säger han.