Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bekräftat: Det var stridsgas vid Säpolarmet

TT

Publicerad 2024-02-28

Polis och räddningstjänst larmades till Säkerhetspolisens högkvarter i Solna i fredags. Arkivbild.

Den dödliga stridsgasen fosgen uppmättes i samband med larmet vid Säkerhetspolisens högkvarter i fredags, skriver SvD med hänvisning till handlingar som tidningen har tagit del av.

”Räddningstjänsten har uppmätt ämnet Fosgen (0,6 ppm) och under mötets gång framkom uppgifter om att det är avtagande uppmätta värden”, står det i en rapport från ett möte med länsstyrelsen i Stockholm som hölls på fredagseftermiddagen, enligt tidningen.

Enligt länsstyrelsen kom uppgiften från sensorerna på Säpos tak.

På frågan om Säpo kan bekräfta att det handlade om stridsgas svarar Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo:

– Nej, vi säger inte mer än vad vi sade i fredags, nämligen att den räddningsinsats som genomfördes av räddningstjänsten, att den då avslutades efter att räddningstjänsten hade konstaterat att det inte fanns någon gas vare sig i eller utanför byggnaden.

Vidare kan Wernstedt inte svara på hur det kan förekomma olika uppgifter kring larmet vid Säpos högkvarter och hänvisar frågorna till räddningstjänsten.

Fosgen användes som kemiskt stridsmedel under första världskriget, men kan även uppkomma i samband med svetsning.

Byggnaden evakuerades delvis efter larmet och åtta personer – varav flera poliser – fördes till sjukhus med andningsbesvär. Två poliser var kvar på sjukhuset för observation på lördagen, men fick åka hem samma dag.