Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Hotel Rwanda"-hjälten fri i USA

TT-AP

Publicerad 2023-03-30

Genom att låta flyktingar bo på hotellet i Kigali, anses Paul Rusesabagina ha räddat livet på över 1 200 flyktingar under folkmordet i Rwanda 1994. Arkivbild.

Den tidigare fängslade hotelldirektören Paul Rusesabagina, världskänd genom filmen ”Hotel Rwanda” har anlänt till USA efter att han släppts från fängelse i Rwanda.

”Vi är glada över att ha honom tillbaka på amerikansk mark och att han återförenats med sin familj och vänner som länge har väntat på att denna dag ska komma”, twittrar USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Rusesabagina dömdes 2021 till 25 års fängelse för terrorbrott, bland annat för att ha stött FLN, en väpnad gren av ett politiskt parti han var med och grundade.

Han släpptes i fredags efter mer än 900 dagar i fängelse, efter en överenskommelse mellan Rwanda och USA med Qatar som medlare.

68-åringen, som också är belgisk medborgare med permanent uppehållstillstånd i USA, antas ha räddat över 1 200 liv under folkmordet i Rwanda 1994. Han var då chef för ett hotell i huvudstaden Kigali.

Hans agerande är skildrat i den Oscarsnominerade filmen ”Hotel Rwanda” (2004) som gjorde honom till en världskänd hjälte. 2005 fick han USA:s främsta civila utmärkelse, Presidentens frihetsmedalj, av George W Bush.