Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Krav på närvaro vid rättegång mot spionåtalad

TT:s korrespondent

Publicerad 2023-12-11

Sverige kräver svar från Iran varför svensk personal inte får närvara vid rättegången mot EU-tjänstemannen Johan Floderus. Utrikesminister Tobias Billström (M) kallar anklagelserna för grundlösa.

Våren 2022 reste nu 33-årige Johan Floderus, svensk EU-tjänsteman, till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlade det om en semesterresa. Under resan greps han och har nu varit frihetsberövad i över 600 dagar.

Iran anklagar honom för ”åtgärder mot landets säkerhet, omfattande underrättelseverksamhet med den sionistiska regimen och korruption på jorden”.

– Vår högsta prioritet just nu är att se till att en person från Sveriges ambassad ges rätt att närvara vid rättegången. Det tål att upprepas ännu en gång att vi betraktar alla anklagelser som fullständigt grundlösa och felaktiga, säger utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till ett EU-möte i Bryssel på måndagen.

Om Sverige kan tänka sig ett eventuellt fångutbyte med Iran om Floderus skulle dömas vill han inte gå in på.

– Jag kommer inte i det här läget att diskutera några hypotetiska frågor. Det viktiga i det här läget är att bevaka Johan Floderus intressen, säger Billström.

Enligt flera experter som TT talat med är gripandet av Floderus var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes i fjol till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988. Ärendet ska avgöras i hovrätten, som meddelar dom den 19 december.