Lisebergsbranden har blossat upp igen

Alice Nordevik/TT

Jens Bornemann/TT

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-02-13

En man är fortfarande försvunnen efter branden i Lisebergs vattenvärld Oceana. På tisdagskvällen tog branden fart igen, med synliga lågor i byggnadens kupol.

– Vi har flera resurser på plats just nu, säger Jörgen Beck på räddningstjänsten.

Ett dygn efter det att den omfattande branden bröt ut hade räddningstjänsten till synes fått läget under kontroll. Men då var stora delar av Lisebergs storsatsning Oceana redan förstörda.

Per Nyqvist, vakthavande räddningschef, konstaterar att det varit ett dramatiskt förlopp.

– Ganska tidigt inträffade någon form av brandgasexplosion, ett väldigt explosionsartat brandförlopp som gjorde att vi fick retirera, säger han på en pressträff.

En man som arbetade med projektet är försvunnen efter branden och saknades fortsatt på tisdagseftermiddagen.

De omfattande skadorna och fortsatt rasrisk har enligt Per Nyqvist gjort att det hittills varit omöjligt att söka igenom alla delar av brandområdet.

Polisen befarar att mannen blivit kvar inne i byggnaden.

– Men vi kan inte säga säkert, utan det kan vi göra först när vi sökt igenom byggnaden, säger Peter Adlersson.

Ytterligare 16 personer skadades lindrigt och fick sjukhusvård efter branden.

Oklar orsak

Enligt det första larmet som kom in till räddningstjänsten brann det i den vattenrutschkana som slingrade sig både på insidan och utsidan av byggnaden. Men det är fortfarande oklart exakt hur branden startade.

– Det är för tidigt att uttala sig om exakt vilka arbeten som utförts och vad som orsakat branden. Jag vill inte spekulera i det, säger Niklas Sparw, ansvarig för byggverksamheten i Sverige hos huvudentreprenören NCC.

Oceana har fått omfattande skador, men delar har – trots det explosiva förloppet – kunnat räddas. Bland annat omklädningsrum och caféer.

Enligt Liseberg är det dock väldigt osäkert vad som händer nu med vattenvärlden, som enligt planerna skulle ha öppnat i början av sommaren.

”Tung dag”

De inblandade bolagen fokuserar först och främst på att ta hand om sina anställda.

– Det är en fruktansvärd händelse och en tung dag för NCC, Liseberg och Göteborg. Våra tankar går till familjen till den medarbetare som fortfarande saknas, säger Niklas Sparw.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och grov allmänfarlig vårdslöshet. Nu börjar arbetet med att försöka ta reda på orsaken till att branden utbröt, säger åklagaren Magnus Clase.

– Specialister på brand får titta på detta och vittnen ska höras. Det kommer att krävas många olika utredningsåtgärder för att ta reda på händelseförloppet, säger han.