Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mamma och dotter avled i svampförgiftning

TT

Publicerad 2024-01-11

Enligt analyssvaren hade både mamman och dottern var mamman och dottern förgiftade av ämnet amatoxin, som finns i bland annat vit flugsvamp. Arkivbild.

I augusti avled en ettårig flicka bosatt i Skåne och bara några dagar senare avled också hennes 21-åriga mamma. Nu har den rättsmedicinska undersökningen visat att orsaken var svampförgiftning, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Det är en jättetragisk händelse. Vi betraktar det som ett olycksfall, säger Andreas Hermann, förundersökningsledare på polisen i Ystad, till tidningen.

Mamman och hennes lilla dotter fick akuta magproblem och sökte vård den 24 augusti. Dagen därpå avled flickan, medan mamman fördes till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för vård. Hon avled sedan den 28 augusti.

Misstankar om svampförgiftning fanns från start, men de snabbtester som gjordes då bekräftade inte detta. Först för några dagar sedan blev den rättsmedicinska rapporten klar och den visar att den giftiga substansen amatoxin hittats hos både mamman och barnet.

Amatoxin finns i giftiga svampar som till exempel vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. I det här fallet är det oklart vilken typ av svamp de båda avlidna fått i sig och också var svampen plockades.