Abdul Elmi sköt ihjäl sitt offer inne på gym – får livstids fängelse

Publicerad 2022-12-15

Mördaren Abdul Elmi, 20, kliver in på gymmet och skjuter ihjäl sitt offer – mitt bland gymbesökarna.

Bilderna visar den brutala avrättningen.

Nu döms han till livstids fängelse.

Kvällen den 28 april hade några besökare tagit sig till Nordic Wellness gym i Tuve i Göteborg.

Vad de inte visste då var att de skulle få bevittna ett mord inne på plats. För det skulle inte dröja länge innan en maskerad man tog sig in på gymmet.

Bilder från förundersökningen visar hur offret, en 25-årig man, tar sig in i entrén klockan 17.46. Drygt en halvtimme senare tar sig den 20-årige mördaren, Abdul Elmi sig in, maskerad och iklädd svarta kläder.

Skjuter bland besökare

Han hoppar över spärren vid entrén. Sedan tar han sig in i styrkehallen där flera personer befinner sig och tar sikte mot offret.

Där inne avlossas skott.

Bilder från förundersökningen visar mordet samtidigt som besökarna som flyr.

Nu döms Abdul Elmi till livstids fängelse.

– Vid en sammanvägning av bevisningen har rätten bedömt det som uteslutet att någon annan person än den dömde mannen har utfört mordet. Omständigheterna vid mordet är så försvårande att något annat straff än livstids fängelse inte är aktuellt, säger rättens ordförande, rådmannen Johan Wilhelmsson i ett pressmeddelande.

Ytterligare en person, en 21-årig man, som var åtalad för skyddande av brottsling döms till ett års fängelse. Han döms för att ha skyddat sin kompis genom att se till att kläderna som Abdul Elmi bar vid mordet tvättades.

Skjuts till döds

I tingsrättens dom står det att gärningen till viss del har varit planerad.

”Abdul Elmi måste rimligen ha fått information från någon om att YY befann sig på gymmet vid den aktuella tidpunkten. Han har därefter beväpnat och maskerat sig och sedan tagit sig till gymmet. Det har således inte på något sätt varit fråga om en gärning som begåtts i så kallat hastigt mod.”

Bilder från förundersökningen visar hur offret skjuts till döds och Abdul Elmi ses springa ut från gymmet tillsammans med de andra besökarna.

Bilderna visar även hur en man, som ligger på en träningsbänk bredvid offret, är nära att hamna i skottlinjen.

Ungefär två timmar efter skjutningen greps 20-åringen och ytterligare en person, mördarens 21-årige kompis. Han åtalades för skyddande av brottsling.

När polisen kom till bostaden hittade de Abdul Elmi gömd i källaren där man sedan kunde gripa honom. I bostaden hittades även kläder i en tvättmaskin som såg ut som de kläder mördaren hade på gymmet.

Både Abdul Elmi och han kompis nekade till brott.

”Brutal avrättning”

Åklagaren Helena Treiberg Claeson har tidigare berättat att Abdul Elmi och offret kände varandra. I utredningen har det kommit fram uppgifter som talar för att det funnits en konflikt mellan de båda.

”Rätten har dock inte kunnat dra några säkra slutsatser om varför och när den konflikten uppstått”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Helena Treiberg Claeson hade yrkat på livstids fängelse för 20-åringen. Mordet begicks knappt fyra månader efter att straffrabatten för unga hade tagits bort vilket innebär att 20-åringen kunde dömas som en vuxen.

– Gärningen har begåtts med avsikt och uppsåt. Det har varit på ett gym vilket förstås också är väldigt hänsynslöst. Där är man helt oskyddad, man står där och tränar, säger Helena Treiberg Claeson.

– Det är en brutal avrättning som har skett på det här gymmet.

Patrik Kristiansen företräder Abdul Elmi. Han utgår från att domen kommer att överklagas från deras sida.

– Min bedömning är att han inte skulle ha haft ett livstidsstraff utan påföljden borde ha varit tidsbestämd, säger Patrik Kristiansen.

Följ ämnen i artikeln