Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trump fnyser åt rivalerna: "Rena döden"

TT-AP

Publicerad 2023-07-29

Donald Trump skakar händer efter sitt tal i Des Moines, Iowa, på fredagen.

– De faller platt.

Så kommenterar Donald Trump andra republikaners opinionsläge inför nästa års presidentval i USA. Däremot håller både expresidenten och rivalerna tyst om åtalen som nu formligen regnar över honom.

Samtliga tunga namn som konkurrerar om att bli Republikanernas kandidat deltog på partievenemanget Lincoln Day Dinner i Iowa natten till lördagen svensk tid. Det är delstaten som väntas bli först ut i sina omröstningar om vilken kandidat de stödjer.

Bara ett dygn har gått sedan de senaste åtalspunkterna lagts fram mot Trump om brott begångna i samband med att han lämnade presidentposten 2021. Men det teg aspiranterna i princip ihjäl i sina tal. Trump är den populäraste av dem, och övriga har haft svårt att hantera rättsprocesserna mot honom.

– Tiden för ursäkter är över, sade Floridas guvernör Ron DeSantis i ett mer allmänt hållet kampanjtal.

– Vi måste få jobbet gjort. Jag kommer att få jobbet gjort.

”Skulle inte chansa”

DeSantis nämnde inte ens Trump vid namn. Expresidenten svarade med sin tidigare fäbless för öknamn, och kallade guvernören för ”DeSanctus”, en ordlek som kan översättas ungefär ”hycklare”.

– Jag skulle inte chansa på den där, sade Trump om sin rival.

Hans enda antydan till kommentar om rättsfallen var kommentaren:

– Om jag inte kandiderade skulle ingen jaga mig.

Han har ihärdigt avvisat anklagelserna om bland annat försök till valfusk och brottslig hantering av hemliga dokument som ”en häxjakt”. I torsdags lades nya åtalspunkter fram i dokumenthärvan, och inom några dagar väntas också åtal kring Trumps agerande vid stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i början av 2021.

Vill slippa fängelse

Men för tillfället fokuserar alltså de ledande Republikanerna på varandra.

– Som jag förstår det faller de andra kandidaterna platt, sade Trump när han före middagen invigde ett kampanjkontor utanför Des Moines.

– Det är rena döden.

Över tio republikaner är med i kampen om partiets nominering. En av få som under evenemanget i Iowa dristade sig att kritisera Trump var Will Hurd, tidigare kongressledamot från Texas.

– Donald Trump kandiderar inte som president för att göra USA stort igen, sade han i sitt tal.

– Donald Trump ställer upp för att slippa fängelse.

Kommentarerna möttes dock av burop i lokalen.