Sverige har fått sitt andra dödsfall till följd av corona
Publicerad 2020-03-14
Sverige har fått sitt andra dödsfall under coronaepidemin.
En kvinna i 85-årsåldern som vårdades på sjukhus i Göteborg har dött.
– Hon tillhörde en riskgrupp, säger Karin Markhede, kommunikatör på Sahlgrenska.
En kvinna i 85-årsåldern i Västra Götalandsregionen har avlidit efter ha smittats med coronaviruset.
– Vi kan bekräfta att en kvinna dött på Sahlgrenska sjukhuset under fredagen till följd av corona, säger Karin Markhede, kommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Kvinnan lades in på sjukhuset i början av veckan. Av hänsyn till anhöriga kommer inga personliga uppgifter om patienten att lämnas ut.
– Hon har legat inne hos oss några dagar och tyvärr försämrats. Hon hade annan bakomliggande sjukdom och tillhörde vad vi betraktar som ”riskgruppen” för att få allvarliga komplikationer. Och tyvärr gick hon bort sent i går kväll, utvecklar Per-Olof Hansson, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SR Ekot.
”Ingen spridning på sjukhuset vad vi vet”
Tre coronasmittade patienter vårdas nu på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Vi har fångat upp dem på olika sätt via smittspårning. Vi har ingen spridning på sjukhuset och vad vi vet, ingen konstaterat sjuk personal. Än så länge har vi en stabil och bra situation på Sahlgrenska universitetssjukhuset. All verksamhet fungerar utan störningar just nu, på ett bra sätt, säger Per-Olof Hansson till Ekot.
Fortsätter med samma metod
För Smittskydd Västra Götaland innebär dödsfallet inte någon förändring i det fortsatta arbetet.
– Som vi tidigare har berättat håller arbetet på att skifta fokus. Det är inte längre viktigt att i övrigt friska personer som får luftvägsbesvär kommer in för provtagning. Nu är det prioriterat att skydda riskgrupper som äldre och personer med kroniska sjukdomar från att smittas, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.
PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?
I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.