Risk för hårda vindar i södra Sverige under söndagen
Stormen Ciara drar in över landet
Uppdaterad 2020-02-09 | Publicerad 2020-02-08
Det väntas bli rejält blåsigt i slutet av helgen.
SMHI varnar för vindbyar upp till 27 meter per sekund under söndag eftermiddag.
– Ovädret för med sig regn och snö, men det är vindarna som kommer vara mest besvärliga, säger meteorologen Mikael Sjöstrand
Under söndagen väntas stormen Ciara nå Sverige. Ovädret har rört sig från nordvästra USA mot Europa och medför vindar med orkanstyrka över delar av Storbritannien och Irland.
På Irland befaras det på sina håll bli vindar på upp till 30 meter per sekund. Även Storbritannien varnar för ovädret, som beskrivs som det värsta sedan 2013.
Fördubblar beredskapen
I Sverige blir det troligtvis inte riktigt så blåsigt, men SMHI går ändå ut med en klass 2-varning för stormbyar med en vindstyrka på 25–27 meter per sekund på sina håll.
– För Sveriges del kommer det djupa lågtrycken troligen ge stormbyar i stora delar av Götaland. Det kan medföra att enstaka träd faller och att det blir störningar i trafiken samt även på elnäten. Blåsigast väntas det i nuläget bli under söndag kväll fram till tidigt på måndagen, säger Mikael Sjöstrand.
Var kommer det storma som mest?
— Västkusten, Skåne, Blekinge, stora delar av Småland samt Öland och Gotland, säger Mikael Sjöstrand.
På grund av de kraftiga vindarna meddelar elnätsbolaget Ellevio att de fördubblar beredskapen i de berörda områdena för att snabbt kunna hantera eventuella strömavbrott.
Om vindarna blir så kraftiga som det befaras kommer tågtrafiken ersättas med bussar på ett antal sträckor på västkusten från klockan 12 på söndagen till klockan 14 på måndagen, meddelar Trafikverket.
Utöver starka vindar gör det djupa lågtrycket dessutom att vattenståndet längs västkusten kan komma att stiga uppemot 120 cm, skriver SMHI på sin hemsida.
Ingen vinter
Men någon direkt kyla är det inte tal om. I stället väntas lågtrycket föra med sig mycket mild luft och plusgraderna kan under söndag eftermiddag och måndag sprida sig långt norrut i landet, troligen upp längs med större delen av Norrlandskusten.