Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

"Det behövs alltid mer blod"

Uppdaterad 2020-08-10 | Publicerad 2020-08-08

På geblod.nu finns information om hur mycket blod som finns tillgängligt per blodgrupp. Den enda blodgrupp där nivån är bättre än "låg" är grupp A- där nivån bedöms vara "ok". Arkivbild.

Betydligt färre än normalt har lämnat blod under coronapandemin. Trots det har den befarade akuta blodbristen än så länge uteblivit.

Men behovet av blod brukar öka under hösten och i år kan det öka mer än vanligt.

Nivåerna i Sveriges blodlager ser olika ut runt om i landet. Ingen region har den senaste tiden larmat om akut brist, men både Göteborg och Uppsala har under sommaren haft tillfälliga dippar.

Det brukar framför allt vara just storstadsregionerna Göteborg, Uppsala, Malmö och Stockholm som har lägre nivåer och är i störst behov av att få in extra blod, inte minst på grund av att belastningen på sjukvården är större.

– Generellt sett ser det rätt bra ut, men det behövs alltid mer blod och vi behöver bli fler blodgivare, säger Ingrid Engström, kommunikatör på Ge blod Stockholm.

Det är blodgrupperna AB+ och AB- som det råder störst brist på men det är ingen katastrof, enligt Ingrid Engström.

– Har du AB kan du även ta emot blod från A eller B, men helst ska man få blod från sin egen blodgrupp. Det är inte så många som har AB heller, en procent ungefär har AB- och fem procent har AB+, säger hon.

Störst efterfrågan är det på blodgruppen 0- eftersom den kan ges till alla, oavsett vilken blodgrupp mottagaren har.

Behovet av blod brukar bli lite större under hösten när operationer kommer i gång efter sommaren. Efter vårens coronasjukvård har fler operationer än normalt skjutits på framtiden och till hösten kan det behövas mer blod än vanligt. Samtidigt är blod en färskvara som bara kan lagras i sex veckor.

– Vi måste få folk att förstå att utan blod fungerar inte sjukvården, säger Ingrid Engström.