Uträknad och ratad – nu favorit att bli ny förbundskansler
Olaf Scholz favorittippad inför valet i Tyskland på söndag
Publicerad 2021-09-22
ESSLINGEN AM NECKAR. När han står mitt på det medeltida torget med den vita skjortan uppknäppt i halsen och med rösten vibrerande av självförtroende går det inte att gissa sig till att han nyligen var helt uträknad.
För ett år sedan var Olaf Scholz ratad som partiledare. SPD låg på 15 procent.
I dag får partiet på 25 procent tack vare honom och Scholz är favorit att bli förbundskansler efter Merkel.
Inramningen är typiskt tyskt pittoresk.
På ena sidan Marktplatz i den lilla staden Esslingen utanför Stuttgart tronar en mäktig stenkyrka. På andra sidan avlöser vackra stenhus varandra med sirligt dekorerade fasader och fönsterluckor i olika färger.
På en tillfälligt uppbyggd scen står mannen som om man får tro opinionsmätningarna kommer att bli Tyskland nästa förbundskansler.
Han håller mikrofonen i vänster hand. Med den högra gestikulerar han för att understryka sina ord. Ibland stoppar han för ett ögonblick ner den i fickan men tar snabbt upp den igen som om han blivit påkommen med något otillåtet.
Han är kort och ganska tanig. Den vita skjortan, lite skrynklig så här till det sista valmötet för dagen, sitter löst runt midjan. Kroppshållningen är lite ihopsjunken och huvudet så gott som renrakat.
Han inleder med att prata om pandemin. Här i Tyskland måste man kunna uppvisa ett coronapass för att få gå på restaurang och bära munskydd i kollektivtrafiken. Pandemin är fortfarande mycket mer närvarande än i Sverige. Men Scholz lovar att slutet på uppoffringarna är nära.
– Vi är fortfarande lite försiktiga när vi rör oss i trängsel, deklarerar han. Men vi har vaccinerat miljontals människor. Det kommer inte att bli någon ny lock down och vi ska hålla skolorna öppna.
Beskedet möts med starka applåder från det kanske tusentalet människor som samlats på torget. Några viftar med röda flaggor för Scholz socialdemokratiska parti SPD, medan andra, som Horst Schmidt, mest kommit för att lyssna.
– Jag har mer eller mindre bestämt mig för att rösta på Scholz, säger han på sin breda sydtyska dialekt. Men jag ville gärna se honom i verkligheten för att bilda mig en slutgiltig uppfattning.
För pensionären från Esslingen är det partiernas kanslerkandidat som brukar avgöra vem han röstar på. De senaste valen har kristdemokratiska CDU fått hans röst därför att han gillat Angela Merkels sätt att leda landet. Men deras kandidat Armin Laschet tycker han inte håller måttet.
– Att kliva in i Merkels skor blir inte lätt för någon, säger han. Men jag tror Scholz har förutsättningar att växa in i rollen.
Jakob Fuchs har smitit iväg från sitt jobb som präst i den lutherska församlingen för att lyssna på Scholz.
– Jag vill se om bilden man får av honom som man får i media överensstämmer med hur han är i verkligheten.
Fuchs är rätt säker på att Scholz kommer att få hans röst. Det har han varit det senaste året. Prästen uppskattar att Scholz fört SPD tillbaka mot mitten.
– Jag vill se någon vid makten som kan ena Tyskland, förklarar han. Viktigaste valfrågan för mig är social jämlikhet. Att vi kan minska klyftorna så att vi inte driver isär och hamnar i olika "stammar".
Han tycker att Merkel gjort ett bra jobb men att det är dags för en förändring.
– Det är inte bra när samma person och samma parti har makten under så lång tid. Det är hög tid att någon annan tar över. CDU behöver en period av självrannsakan.
Olaf Scholz står ganska still på tribunen. Hans gester är återhållna. Han har fått det lite elaka smeknamnet ”Scholzomat” för sin robotaktiga stil. Men det verkar som de senaste veckornas överraskande opinionsframgångar gett honom förnyat självförtroende.
Han håller sitt tal helt utan anteckningar. Han tappar inte tråden en enda gång och det märks att han lyckas fånga åhörarna. Som när han pratar om de 400 miljarder euro som den regering där han själv är finansminister satsat på att mildra pandemins effekter. Han anser att det var nödvändigt och väl använda pengar.
– Men 400 miljarder är ingen liten skuld att betala tillbaka, slår han fast. Knappast rätt läge att som CDU vill göra sänka skatterna för de allra rikaste.
Han möts av det största jublet och de kraftigaste applåderna under hela talet.
Solen bryter för en stund igenom molnen och det blir plötsligt väldigt varmt.
Efter talet får två unga flickor ställa frågor till Scholz. 7-åriga Lilly undrar vad han har för favoritdjur. Scholz skrattar och berättar att han hade en svart katt när han var liten som hette Muller. Då undrar flickan vilket djur Scholz skulle vilja vara.
Kanslerkandidaten ler vänligt men svarar att det behöver han nog lite betänketid för att komma fram till. Kanske ser han en fallgrop i att svara något som sedan kan användas emot honom. Scholz är en försiktig herre.
Förmodligen är det ett personlighetsdrag hos honom som många tyskar uppskattar. Ett drag han har gemensamt med Angela Merkel. Och kanske är det just vad tyskarna omedvetet söker. När man inte längre kan få Merkel vill man ha någon som är så lik henne som möjligt.
Lågmäld. Klok. Trygg.
Scholz har till och med kopierat hur Merkel håller händerna när hon står overksam. Hon låter dem forma en romb.
Juridikstudenten Julia Silec som lyssnat på Scholz tal är mycket nöjd med vad hon hört. Hon tycker till och med att mannen som en gång var borgmästare i Hamburg är bättre än Merkel.
– Merkel reagerar hela tiden på saker som händer men det är Scholz som drivit på henne för att genomföra politiska reformer. Han är den som kan ta Tyskland in i framtiden.
Men då gäller det att medvinden för Scholz håller i sig ända till på söndag.
Det här är Olaf Scholz
- Olaf Scholz är finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering och kanslerkandidat för SPD i förbundsdagsvalet.
- Född 1958 i Osnabrück.
- Advokat sedan 1985.
- 1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg. Under tiden i förbundsdagen bland annat inpiskare i SPD-gruppen (2005–2007) och vice gruppledare (2009–2011).
- Mellan 2007 och 2009 arbetsmarknads- och socialminister.
- Mellan 2009 och 2018 vice partiledare för SPD.
- Från 2011 borgmästare i Hamburg, en position Scholz hade till 2018.
- Sedan mars 2018 Tysklands finansminister.
Källa: Tyska finansdepartementet