Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Första dödsfallet i ny typ av fågelinfluensa

TT-AFP

Publicerad 2024-06-06

En person har dött efter det första fallet av en ny typ av fågelinfluensa. Det är oklart hur personen smittades. Arkivbild.

En person i Mexiko har dött i det första bekräftade fallet av fågelinfluensa av typen H5N2, uppger Världshälsoorganisationen WHO.

Personen, som dog den 24 april, hade symptom som feber, andnöd, diarré och illamående – samt ”flera underliggande medicinska åkommor”, enligt WHO.

Personen hade inte kommit i kontakt med hönsdjur eller andra djur nyligen och det var oklart hur smittan spridits. Fall av fågelinfluensa av typen H5N2 har dock rapporterats bland fåglar i Mexiko tidigare under våren – men enligt WHO var det omöjligt att fastslå en koppling mellan dem och det mänskliga fallet. Organisationen uppskattar risken för människor som låg.

En annan variant av fågelinfluensan, H5N1, har den senaste tiden börjat spridas mellan allt fler olika däggdjur liksom både vild- och tamfåglar. Bland annat har mjölkkor på ett stort antal gårdar i USA drabbats, och ett litet antal människor har smittats.

Inget av fallen är dock infektioner från människa till människa, utan sjukdomen har spridits från djur till människor.