Satt i "dödskommittén" – kan bli president

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2024-06-10

Mostafa Pourmohammadi på bild från 2005, då han var Irans inrikesminister.

Han var en av fyra män som bestämde vilka som skulle leva och vilka som skulle dö när tusentals politiska fångar avrättades i Iran 1988 – en händelse som prövats i svensk domstol.

Nu har Mostafa Pourmohammadi godkänts för att ställa upp i det iranska presidentvalet.

De brukade köra till fängelserna i lyxbilar, enligt vittnesmål från personer som överlevde massavrättningarna. Tusentals fångar fördes med ögonbindel till rummet där de fyra männen satt och tvingades svara på om de gjorde avbön på de politiska sympatier som fått dem fängslade.

Många av dem hade blivit frihetsberövade som tonåringar, eller unga vuxna, på grund av att de till exempel delat ut flygblad eller deltagit i en demonstration. Efter några minuters förhör bestämde männen om fångarna skulle föras vidare till avrättningssalen intill, där de hängdes omedelbart.

Bland iranska regimmotståndare har de fyra blivit kända som ”dödskommittén”.

Kopplas till svenskt rättsfall

En av dem var Ebrahim Raisi, Irans hårdföre president som i maj omkom i en helikopterolycka. En annan var Mostafa Pourmohammadi – som nu är en av sex kandidater som tillåts ställa upp i det kommande presidentval där Raisis efterträdare ska utses.

Avrättningarna av politiska fångar har fått stora konsekvenser i Sverige. Iraniern Hamid Noury, som arbetade på fängelser i Teheran när avrättningarna ägde rum, har i svensk domstol dömts till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott på grund av sin medverkan i dödandet.

Domen mot Noury anses vara anledningen till att Iran har fängslat den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus, som hotas av dödsstraff. Syftet tros vara att få till ett fångutbyte.

Hamid Noury fälldes för att, i sin roll som tjänsteman på fängelset, bland annat ha lett fångar till dödskommittén och lämnat vittnesmål om deras karaktär, för att sedan ha fört de dödsdömda vidare till galgarna.

Stolt över massavrättningarna

De fyra män som satt i dödskommittén har samtliga innehaft högt uppsatta positioner i Iran.

Pourmohammadi var landets inrikesminister mellan 2005 och 2008 och justitieminister mellan 2013 och 2017. Han har uttryckt stolthet över sin medverkan i massavrättningarna.

– Vi är stolta över att ha utfört Guds bud. . . Jag är tillfreds och har inte förlorat någon sömn (över detta) under alla dessa år eftersom jag agerade enligt lagen och islam, sade Pourmohammadi 2016, enligt en rapport om avrättningarna från Amnesty.