Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Cannabisbrist på flotta ön – skeppas in

TT

Publicerad 2024-06-14

Martha's Vineyard i amerikanska Massachusetts har råkat ur för marijuanabrist. Arkivbild.

Den exklusiva ön Martha's Vineyard i USA har hotats av cannabisbrist.

Nu ska det lösas genom att drogen, som är laglig i delstaten Massachusetts, ska skeppas in i speciella båtar.

På Martha's Vineyard finns fler än 230 registrerade användare av medicinsk marijuana – och tusentals rekreationsanvändare. Men den exklusiva ön har under våren brottats med cannabisbrist, trots att delstaten Massachusetts legaliserade användning för över sju år sedan.

Problemet hittills har varit att myndigheterna i delstaten inte tillåtit transport av cannabis till delstatens öar med båt eller flyg, av rädsla för att det skulle riskera att gå i strid med federala lagar.

Men efter att Martha's Vineyards två cannabisförsäljare meddelat att den småskaliga odlingen inte längre var ekonomiskt genomförbar har reglerna nu ändrats.

– Jag kan knappt bärga mig tills jag får öppna igen. Mina anställda är extatiska, säger Geoff Rose, ägare till ett av företagen.

De lokala myndigheterna i Massachusetts har dock försett sig med både hängslen och livrem: Cannabisen får endast transporteras via en rutt som går helt inom delstatens territorialvatten. Det innebär att den inte kan transporteras på den vanliga färjan, utan måste fraktas på alternativa båtar.