Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död efter Löfvings död

Publicerad 2024-05-15

Efter polischefen Mats Löfvings död i fjol misstänks nu den tidigare rikspolischef Anders Thornberg för vållande till annans död.

Det bekräftar han själv i ett pressmeddelande:

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens”, skriver han och nekar samtidigt till brott.

Det var i februari förra året som dem tidigare polischefen Mats Löfving hittades död i sitt eget hem. Före sin död fick han hård kritik under en pressträff där det slogs fast att han varit jävig i flera beslut rörande Noa:s tidigare underrättelsechef Linda Staaf.

I december lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott. Myndigheten var då kritiska till hur polisen hanterat Löfvings utsatta situation.

Bland annat menade Arbetsmiljöverket att de brustit i sina riskbedömningar och att de inte satt in tillräckliga krisstödjande åtgärder.

Anders Thornberg, tidigare rikspolischef, misstänks för vållande till annans död.

”Jag kan inte ge någon ytterligare information”

I samband med det inleddes också en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Nu misstänks en person för vållande till annans död bekräftar åklagare Lars Morand för Ekot.

Men han vill inte gå in på vem personen är eller vad han misstänker att personen gjort.

– Det råder förundersökningssekretess och jag kan därför inte ge någon ytterligare information. Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal, säger Lars Morand i ett pressmeddelande.

Mats Löfving.

”Jag förnekar brott”

Men den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg har själv gått ut och bekräftat att det är han som är misstänkt.

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig”, skriver han i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig.”