Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Långt straff efter brittiska upploppen

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-06 15.33

Det hotell i Rotherham som en man försökte sätta eld på under upploppen i augusti. Arkivbild.

En 27-man har dömts till nio års fängelse för att ha försökt sätta eld på ett hotell i Rotherham som användes som flyktingboende.

Domen är den hittills hårdaste efter de stora upplopp som skakade Storbritannien i början av augusti.

Mannen fångades på bild när han lastade trä och annat brännbart i en brinnande tunna som sköts fram mot en av hotellets ingångar. Han hivade sedan ytterligare en tunna ovanpå den brinnande. Andra filmer visar hur han kastade föremål, bland annat en soptunna, mot polisen.

Ingen skadades i den mindre brand som uppstod, men flera anställda på hotellet vittnade om hur de tvingades söka skydd i ett frysrum och trodde att de skulle brinna inne.

I rätten erkände mannen mordbrand med avsikt att skada andra och domaren förklarade i samband med domen att det hårda straffet motiveras med att mannen fortsatt utgör en fara för allmänheten.

64 poliser, tre hästar och en polishund skadades i sammandrabbningarna i Rotherham, norr om Sheffield första helgen i augusti.

Våldsamheterna i flera brittiska städer tog fart efter att tre flickor dödats i ett knivdåd i Southport i slutet av juli.

De eldades sedan på av desinformation som spridits online om den misstänktes bakgrund, bland annat att han ska ha varit nyanländ och asylsökande. Men den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

I hela landet greps mer än 400 personer för delaktighet i upploppen. Av dem har hittills 200 personer dömts, den yngsta är en 13-årig pojke.