Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

De Niro tar striden mot Trump

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 2024-05-29 | Publicerad 2024-05-28

Skådespelaren Robert De Niro diskuterar med en Trumpanhängare på tisdagen.

Rättegången mot Donald Trump i New York är inne på upploppet. Då tar Joe Bidens kampanj chansen att visa musklerna, med Robert De Niro i spetsen.

– Vi måste stoppa honom. Nu, säger skådespelaren utanför rätten.

Presidentvalet är mer än fem månader bort, men med Republikanernas trolige kandidat i hetluften har Demokraterna ökat trycket i sin kampanj för att Joe Biden ska bli återvald.

Medan Trumps advokater i rättssalen på Manhattan pläderade för sin klients oskuld i frågan om bokföringsbrott och eventuell påverkan på valet 2016 tog Bidenlägret chansen.

Utanför domstolen tog en av expresidentens mer publika kritiker till orda.

– När han ställde upp 2016 var det som ett skämt, sade Robert De Niro och kallade Trump såväl ”tyrann” som ”clown”.

– Nu är det dags igen och den här gången är det ingen som skrattar. Vi måste stoppa honom. Nu.

Vill skrämmas

Med sig hade De Niro två tidigare poliser som skadades under stormningen av Kapitolium i januari 2021, och han anklagade åter Trump för att ha anstiftat upploppet och sedan ”sprungit och gömt sig i Vita huset”.

– Jag vill inte skrämma er. Eller vänta, jag vill kanske det. Om Trump kommer tillbaka kan ni glömma allt vad frihet heter. Om han tar sig dit kommer han aldrig att lämna (ämbetet). Är det landet vi vill leva i?

– Det enda sättet att bevara våra friheter och vår mänsklighet är att rösta på Joe Biden, fortsatte han.

Genuint korkad

Biden-kampanjen släppte förra veckan en starkt Trump-kritisk video där Robert De Niro lånade ut sin röst. Skådespelaren har i många år låtit världen få veta vad han tycker om expresidenten.

– Jag kommer bara att säga en sak, fuck Trump (fan ta Trump), sade han på scen på Tonygalan 2018, och på filmfestivalen i Cannes i fjol gick han ett steg längre.

– Jag hatar honom. Han är så genuint korkad. Han är en sociopat, det är något som är fel med honom. Han är sjuk i huvudet, sade De Niro på en presskonferens då.