Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Man döms till 18 års fängelse för mord på sambo

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-08-02

På fredagen kom domen i Göteborgs tingsrätt mot mannen som döms till flera års fängelse för mord på sin sambo. Arkivbild.

En man i 60-årsåldern döms av Göteborgs tingsrätt till 18 års fängelse för att ha mördat sin sambo med flera knivhugg.

Det var i februari i år som ambulans och polis larmades till en adress i Kungälv, efter att den nu morddömde mannen själv hade ringt och berättat vad som hade hänt.

På plats hittades kvinnan död och mannen greps på plats. Han har sedan tidigare erkänt vållande till annans död, men inte mord, hans avsikt var inte att döda kvinnan.

I domen skriver den eniga rätten att gärningen inte verkar ha varit planerad, men bedömningen är att mannen i gärningsögonblicket hade för avsikt att döda.

I utredningen finns det uppgifter om att det förekom hot och våld i relationen. Kvinnan hade också kontakt med en kvinnojour som erbjuder skyddat boende och stöd för våldsutsatta kvinnor.

”Tingsrätten bedömer som försvårande att brottet riktades mot en närstående kvinna som hade svårt att värja sig och att det skedde i det tidigare gemensamma hemmet”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Mannen döms också för olaga hot mot en bekant. Han ska betala 110 000 kronor i skadestånd vardera till den mördade kvinnans två barn och 8 000 kronor till den som utsattes för det olaga hotet.