NATO-soldater dödade i självmordsattack

Publicerad 2014-07-08

Fyra NATO-soldater har dödats i en självmordsattack i Afghanistan, rapporterar BBC Breaking News på Twitter.

Attacken kom i oroligheterna under landets presidentval och USA ser hotfullt på alla försök att gripa makten.

16 människor dog när en självmordsbombare slog till i utkanten av flygbasen Bagram, i Parwan-provinsen i nordöstra Afghanistan.

Förutom fyra NATO-soldater dödades tio civila och två poliser i attacken, som ska ha skett nära en klinik vid militärbasen som är USA:s största i landet.

Självmordsattacken tros vara en del i de oroligheter som råder efter det preliminära resultatet i presidentvalet.

"Död åt Karzai"

Kandidaten Abdullah Abdullah ser ut att gå mot förlust och ska ha sagt att han aldrig kommer att acceptera en "regering bestående av bluffmakare".

Enligt hans anhängare tänker han skapa en "parallell regering" om motkandidaten, Ashraf Ghani som fått över 56 procent av rösterna, väljs till president. Det rapporterar BBC.

Båda kandidaterna har beskyllts för valfusk vilket har lett till att rösterna räknas om i över 7 000 vallokaler.

Enligt BBC:s korrespondent i Kabul rev Abudullah-anhängare under ett politiskt möte ned en affisch med den avgående presidenten Hamid Karzai samtidigt som de skanderade "Död åt Karzai. Länge leve Abdullah".

Den sittande presidenten Karzai anklagas för att enbart se på medan Ghani fuskar till sig valsegern. Slutresultatet förväntas komma den 22 juli.

Kan förlora internationellt stöd

USA:s utrikesminister John Kerry hotar med att alla försök till att ta makten på andra sätt kan bli kostsamma för Afghanistan.

"Alla åtgärder för att ta makten genom utomrättsliga medel kommer att kosta Afghanistan det finansiella stödet och säkerhetsstödet från USA och det internationella samfundet", säger Kerry i ett uttalande.

Utrikesministern förväntas resa till Afghanistan på fredag.