Engångsgrillar – en brandfara
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-31
Räddningsverket: Nu när det är torrt och låg luftfuktighet ska man inte använda engångsgrillar
Sommartider = grilltider.
Men grilla med försiktighet, uppmanar Räddningsverket.
I stora delar av landet råder brandfara i skog och mark. Många kommuner och län har utfärdat eldningsförbud, främst i södra Sverige.
Varnar
En liten brand kan snabbt förvandlas till en häftig skogsbrand. Det är inte sällan bränder startar med en oskyldig grillning. Engångsgrillar bedöms vara särskilt farliga.
– Nu när det är torrt och låg luftfuktighet så ska man inte använda engångsgrillar, säger Mette Lindahl Olsson, brandingenjör vid Räddningsverket.
Många engångsgrillar blir stående och kan bränna igenom och orsaka en brand.
Glöda
Om man eldar med kol eller bricketter är det viktigt att inte slänga askan. Större kolbitar eller briketter kan fortsätta att glöda i flera timmar efter grillningen.
Om olyckan är framme gäller det att agera snabbt. Ha därför alltid vatten i anslutning till grillplatsen, uppmanar Mette Lindahl Olsson.
Många bränder uppstår när grillen töms eller när man slänger engångsgrillar bland sopor. Tänk därför på att avsluta grillfesten på rätt sätt.