Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Så hanterar du jobbångesten

Publicerad 2015-08-03

Lata dagar, pyssel i stugan eller långa cykelturer. Nu är semestern slut.

Så kommer du tillbaka efter ledigheten.

– Mitt råd är att inse att så här är det, det är en del av livet. Ibland är livet inte så himla kul, säger psykologen Dan Katz.

Nu kommer hundratusentals svenskar tillbaka till jobbet efter semestern. Många känner oro och ångest inför starten, men det finns saker man kan göra.

Det absolut viktigaste är att gå till jobbet, även om det känns tungt.

– Att komma tillbaka till jobbet är precis som när man ska ut och jogga. Det känns jobbigt i början men i slutändan så brukar det oftast kännas bra, säger Dan Katz.

Vi människor är naturligt lite lata och bekväma, så förändringen från att vara ledig till att börja jobba är ofta stor. Men enligt Dan Katz måste man acceptera att livet inte alltid är som man vill och att det finns en del saker som man måste göra.

– Man kan tycka att det känns fel, men det hjälper inte att gå och gräma sig för det.

Ställ inte höga krav

När man väl är tillbaka på jobbet så ska man inte tro att man kan vara lika alert som när man slutade. Det gäller att inte sätta så höga krav på sig själv och ta hänsyn till att hjärnan är lite trögstartad. Men det brukar gå över efter en vecka eller två.

Om man däremot fortsätter känna ångest, må dåligt och trivs dåligt på jobbet. Då bör man fundera på om man valt rätt.

– Om det är fullständig pest och pina att komma tillbaka och man inte trivs, då kan man fundera på om det är dags att förändra om i sitt liv, säger han.

Det viktiga är att inte vänta på att det känns rätt, för det gör det nästan aldrig.

Skaffa nya intressen

En annan sak som man kan göra för att ljusa upp den mörka vardagen är att skaffa sig nya intressen. Har man någonting att längta och se fram emot att göra efter arbetsdagen så blir det också lättare på själva jobbet.

– Människor som har många intressen och gör många olika saker är inte lika känsliga för att komma tillbaka till jobbet.

Intressen kan också vara viktigt när du planerar din semester. Det gäller att ha intressen eller idéer på vad man kan göra som inte är beroende av vädret.

Då slipper man också känslan av att man aldrig hade "någon riktig semester" om vädret inte blev bra.

– För att inte bli deprimerad så måste man ha många alternativ. Om en sak inte fungerar så gäller det att ha en plan b, säger Dan Katz.

Följ ämnen i artikeln