Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Björklunds hårda kritik mot S-toppen: ”Oacceptabelt”

Publicerad 2015-08-23

GÖTEBORG. FP-ledaren Jan Björklund skyller den hårda tonen i flyktingdebatten på höger- och vänsterextremister.

Samtidigt målar han ut S-toppen Veronica Palm som en av de skyldiga.

– När jag lade fram ett program om ökad integration i vintras kallade hon det för mörkbrun politik. Ordet brun syftar på nazisterna och jag menar att det är ett debattklimat som är helt oacceptabelt, säger han.

Två dagar efter att han nominerats av valberedningen till att fortsätta som partiledare för Folkpartiet höll Jan Björklund sommartal på Dockpiren i Göteborg. Inför partitoppar och lokala sympatisörer lyfte han bland annat frågan om det hårda debattklimatet som han tycker sig se när det gäller frågan om integration och flyktingar. Enligt Björklund har debatten helt dominerats av "extremister" under sommaren.

Efter talet utvecklade han för Aftonbladet.

– Det finns ett hat i de här frågorna mellan den yttersta högern och yttersta vänstern. Man river ned varandras affischer i tunnelbanan och så vidare. Vi som befinner oss i mittfältet, som både är för att Sverige ska vara ett öppet land men som också ser utmaningar med integrationen, vi måste ge oss in mer i den debatten. Vi måste ta över den från extremisterna.

Hård kritik mot S-toppen

I samma veva i talet var han också mycket hård i sin kritik av S-toppen och riksdagsledamoten Veronica Palm.

– När jag lade fram ett program om ökad integration i vintras kallade hon det för mörkbrun politik. Ordet brun syftar på nazisterna och jag menar att det är ett debattklimat som är helt oacceptabelt. Om man tar upp integrationsutmaningar som vi gör blir man alltså jämförd med nazismen. Det visar på på intoleransen i debattklimatet.

Palm säger i en kommentar till Aftonbladet att hon använde ett kraftuttryck för att visa sin besvikelse:

– När Folkpartiet lanserade sitt integrationspolitiska program i januari använde jag ett kraftuttryck för att beskriva min besvikelse över den riktning politiken tog. Jag syftade självklart inte på Jan Björklund som person. Nu krävs en kraftsamling för att ge människor som kommer till vårt land en bra start här.

Björklund om framtiden

Trots det dåliga valresultatet förra året har Björklund alltså föreslagits att leda FP i två år till. Han siktar även på att leda partiet i valrörelsen 2018 och säger sig vara "glad tacksam och ödmjuk" inför det starka stödet i partiet.

– Jag känner mig väldigt taggad och laddad att fortsätta arbetet. Det är helt naturligt att partiledarfrågan diskuteras efter ett valbakslag där vi förlorade regeringsmakten och tappade väljare. Frågan har diskuterats ordentligt och grundligt i Folkpartiets lokalföreningar och länsförbund. Det har slutat med att jag har fått ett väldigt starkt stöd.

Björklund menar att politisk förnyelse är den enda vägen till att partiet ska lyfta från sina usla opinionssiffor. I veckan publicerade Aftonladet/Sverige tycker en mätning där liberalerna är riksdagens minsta parti.

– Det handlar om en politisk förnyelse. När vi går till val 2018 ska vi ha ett nytt politiskt program som häftigt kontrasterar mot den rödgröna regeringens handlingsförlamning på område efter område. Vi har presenterat en ny liberal integrationspolitik, i dag har vi presenterat en ny liberal bostadspolitik. Det kommer att komma mer.