Stöd för att kunna förbjuda tiggeri lokalt
Uppdaterad 2015-10-19 | Publicerad 2015-10-18
Den moderata partiledningen röstade ja till förslaget att kunna förbjuda tiggeri lokalt.
Enligt förslaget ska ordningslagen ses över för att "upprätthålla den allmänna ordningen".
– Avsikten är att minska tiggeriet, eftersom vi inte tycker att det är en lösning, säger Beatrice Ask.
Moderatstämman godkände partiledningens förslag om att möjliggöra förbud mot tiggeri i lokala ordningsföreskrifter. Ordningslagen ska enligt Moderaterna ses över för att kunna förbjuda tiggeri "för att öka förutsättningarna att upprätthålla den allmänna ordningen".
Och ansvaret ska ligga på kommunerna.
– Vi tycker att man i kommunen ska kunna säga nej till tiggeri där det riskerar att bli ett ordningsproblem. De ska kunna besluta om man inte vill ha tiggeri på vissa platser och det kan behövas i vissa kommuner, säger partiets rättspolitiska talesperson Beatrice Ask.
Med ordningsproblem hänvisar Ask till siffror som visar att antalet hatbrott ökat de senaste åren.
”Stör allmänna ordningen”
I praktiken undanröjer förslaget möjligheterna att tigga. Partistyrelsen vill nämligen att det ska bli möjligt att förbjuda tiggeri vid buss- och tågstationer och andra hållplatser för kollektivtrafik, eller vid köpcentrum, utanför butiker samt andra allmänna platser som torg och parker. Kort sagt platser där tiggarna i dag sitter.
– Som EU-medborgare har man rätt att resa och vistas i ett annat EU-land, men man har inte rätt att bosätta sig där det inte är tillåtet att bo. Det gäller alla och som EU-medborgare är man skyldig att följa de lagar som gäller i varje land.
Muf emot förslaget
Partiledningen kan dock inte svara på vart tiggarna ska ta vägen om förslaget skulle bli verklighet, utan Beatrice Ask påpekar att "lagen är lika för alla".
– Man får inte ägna sig åt den typen av verksamhet där det inte är tillåtet. Avsikten är att vi vill minska på tiggeriet eftersom vi inte tycker att det är någon lösning, säger hon.
Moderata ungdomsförbundet, Muf, röstade emot partiledningens förslag om ändring i lokala föreskrifter som skulle förbjuda tiggeri.
– Det är märkligt att man kommer med detta förslag dagen före stämman. Vi diskuterade detta i augusti och då skulle man se över möjligheterna att ändra lokala föreskrifter vad gäller penninginsamling. Nu säger man rakt ut att det handlar om tiggeri, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom, som menar att förslaget i praktiken är ett förbud mot tiggeri, till TT.