Varningen: ”Mördargetingen” kan komma till Sverige
Uppdaterad 2018-06-25 | Publicerad 2018-03-18
En geting som är känd under namnet ”mördargetingen” kan vara på väg till Sverige. Den kan äta uppemot 40 bin om dagen.
– Den är ett rovdjur, säger Preben Kristiansen vid Jordbruksverket, till Jönköpings-Posten.
Sammetsgetingen, som är känd som ”mördargetingen”, kommer ursprungligen från Kina och har spridit sig till flera länder i Europa, som Belgien, södra Tyskland och Spanien. Nu varnas det för att den ska komma till Sverige.
– Den är ett rovdjur som har specialiserat sig på att angripa bisamhällen, säger Preben Kristiansen som är bihälsokonsulent på Jordbruksverket, till JP och fortsätter:
– Den är en skicklig jägare som hovrar utanför bikupan för att fånga och äta upp vuxna bin. Man kan se flera stycken hovra och de kan också gå in i kupan och fånga honungsbin tills hela bisamhället kollapsar.
Getingen sägs kunna äta 30-40 bin om dagen och kan ställa till stor skada för frukt- och bärodlingar, samt för människor.
I Jönköpings län finns det just bär- och fruktodlingar. Och där bedöms klimatet vara trivsamt för sammetsgetingarna, så att de kan få fäste. I synnerhet i kring Vättern där klimatet är rätt milt. Om getingen etablerar sig står samhällsekonomiska intressen på spel. Det bästa sättet att hindra spridningen är att upptäcka den i ett tidigt skede.
– Det är ju en skadegörare, en invasiv främmande art som måste bevakas. Så om någon ser en sammetsgeting ska det rapporteras, det är jättebra om den kan frysas in och skickas till artdatabanken, säger Preben Kristiansen till JP.
Det ska vara lätt att se dess bon då de kan vara upp till 70 centimeter i diameter. I Frankrike har många förts till sjukhus efter att de fått en allergisk chock av stick – när man hittat bon – så det gäller att vara försiktig. Den ska vara ungefär lika giftig som en vanlig geting.
Arbetar fram en handlingsplan
Förra sommaren hamnade sammetsgetingen på Naturvårdsverkets lista över invasiva främmande arter. De har som ansvar att se till att de inte introduceras i Sverige och Jordbruksverket arbetar fram en handlingsplan.
Enligt Linda Griffiths, som är vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jönköping, har de inte fått några riktlinjer från Naturvårdsverket än. Men de försöker att förbereda sig för att kunna rapportera vilka åtgärder vi sätter in för att förhindra spridning, säger hon till JP.