Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ny krisstatistik för Sverige

Publicerad 2013-01-08

Här är den nya statistiken som får regeringen att svettas.

Bara i krislandet Spanien ökar andelen arbetslösa i samma alarmerande takt som i Sverige. 

– Men om vi jämför med övriga Europa står Sverige starkt, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Nästan 400 000 svenskar står i dag utanför jobb – och andelen ökar. Finansminister Anders Borg (M) tvingades innan jul att erkänna att regeringen varit allt för positiva i sina prognoser om hur arbetslösheten i Sverige kommer att utvecklas de kommande åren.

Och nu kommer nya oroande siffror, denna gång från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Enligt dem så hade Sverige en arbetslöshet på 8,1 procent i november 2012. Det innebar en ökning med 0,4 procentenheter från månaden innan.

”Sverige har råd att satsa”

Men hos Eurostat sticker Sverige ut som det land, som tillsammans med krislandet Spanien, har den mest skenande arbetslösheten inom EU de senaste månaderna.

Men enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) så står Sverige fortfarande starkt.

– Vi har bland Europas starkaste statsfinanser och är ett av få länder som har råd att satsa i krisen. Det ger inte en rättvisande bild att jämföra två månader med varandra, säger hon.

”Inte nöjda”

På många hål i Europa har de senaste årens ekonomiska kris rivit upp djupa sår. Den totala arbetslösheten i unionen har legat still på en rekordhög nivå de senaste månaderna. I flera krisdrabbade länder har dock läget stabiliserats något. Men det är bara i Irland, Slovenien och Rumänien som arbetslösheten sjönk i november inom EU.

Det senaste året har andelen svenskar utan jobb ökar med 0,7 procentenheter, vilket innebär tiotusentals personer. Men Hillevi Engström menar att Sverige ändå ligger under genomsnittet i EU.

– Vi har EU:s lägsta långtidsarbetslöshet. Men vi är inte nöjda och därför har regeringen lagt en expansiv budget med reformer för 23 miljarder kronor i år, säger hon.