Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Konstkritiker besvikna: Kate ser rutten ut

Publicerad 2013-01-11

Konstnären har jobbat i ett halvår med att fånga "de glittrande ögonen".

Men det första officiella porträttet på Kate Middleton faller inte konstexperterna i smaken.

– Det är ruttet, säger kritikern Robin Simon.

Under pompa och ståt besökte hertigen och hertiginnan av Cambridge - prins William och prinsessan Kate Middleton - National Portrait Gallery i London i morse för avtäckningen av det första officiella porträttet på Kate.

Bakom verket står den kritikerrosade konstnären Paul Emsley - berömd för sin realistiska, fotografiska stil. Tidigare har han bland annat målat storheter som Nelson Mandela.

Ser gammal och bister ut

Kate Middleton avbildades under två sittningar, i maj och i juni. Sedan har Emsley finputsat verket för att få fram "de glittrande ögonen", prinsessans charm och inre lugn.

– Hertiginnan förklarade för mig att hon ville porträtteras naturligt - hennes naturliga jag i motsatts till hennes officiella, säger Emsley till Daily Mail.

Den naturliga looken uppskattas däremot inte av den ansedda konstkritikern Waldemar Januszczak på brittiska Sunday Times.

Efter avtäckningen var han djupt besviken och kallade porträttet för alldagligt.

– Han fick henne att se äldre ut och hennes ögon glittrar inte som de gör i verkligheten. Det är något bistert över hennes ansikte, säger han enligt Daily Mail.

Tittade i tio minuter

Tidningens konstkritiker och tillika redaktör för British Art Journal går steget längre:

– Lyckligtvis ser hertiginnan av Cambridge inte alls ut så i verkligheten. Det är tråkigt att säga det men det här är ett ruttet porträtt, säger han.

Kungligheterna själva verkade å andra sidan uppskatta verket. Vid avtäckningen stod Kate som fastklistrad i tio minuter innan hon utbrast:

– Jag tycker det är briljant.