Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Migrationsverket mer intresserat nu”

Publicerad 2013-01-25

Socialtjänsten: Medieuppmärksamheten gör "samarbetet bättre" med Migrationsverket

De senaste dagarnas nyhetsartiklar och tv-inslag om de vanvårdade syskonen har påverkat Migrationsverket.

– Det har gjort att Migrationsverkets intresse ökat, säger Lena Lidholm, på socialtjänsten i Halmstad, till Aftonbladet.

Enligt Lena Lidholm, chef för familjehemsenheten i Halmstad kommun har de senaste dagarnas nyhetsartiklar och tv-inslag har påverkat positivt.

– Det har gjort att Migrationsverkets intresse ökat. De har inlett ett bättre samarbete med oss. Det är vi nöjda med. Det här är en jätteviktig fråga. Uppmärksamheten kommer leda till något gott och leda till ökat samarbete.

Hon tar upp dilemmat att LVU, lagen om vård av unga, ligger under utlänningslagen.

– Beslut enligt utlänningslagen gäller över beslut enligt LVU och det är något som diskuterats sedan 2011 då beslut tagits i liknande fall. Vi är många om att vara opartiska men det är viktigt att Migrationsverket lyfter fram barnperspektivet.

Vad är dina förhoppningar i fallet?

– Det är barnens behov som är det allra viktigaste. Vi försöker göra vårt allra bästa för att föra fram det. Skulle Migrationsverket fatta ett annat beslut får vi respektera det.

Anser du att det går att det vore möjligt att utvisa de här barnen med deras bästa för ögonen?

– Jag vill inte gå in och kommentera det enskilda fallet.

Vad anser du generellt om att utvisa LVU-omhändertagna barn?

– LVU är en stark lag och om man använder den finns det skäl till det. Sedan måste man ju titta på varje enskilt fall. Det är ju olika hur stark anknytningen är mellan barn och den biologiska föräldern.

”Socialtjänsten ljuger”

Aftonbladet pratar med den 27-åriga mamman, som pratar romani och har svårt att förstå och göra sig förstådd på annat språk. Hon vill få tillbaka sina barn och hävdar att socialtjänsten ljuger och att det inte finns någon anledning till att barnen inte skulle kunna bo hos henne.

– De säger vad som helst. Jag vill ha mina barn.

Men hon vill inte tillbaka till Serbien där hon saknar bostad och jobb. Hon har lämnat in begäran om verkställighetshinder för att stoppa utvisningen.

– Jag ska träffa Migrationsverket i morgon (läs i dag, reds anm).

Omhändertagandet av barnen skedde efter att Lukas, då 5, hittades ensam cyklandes och gråtandes letandes efter mamman. I hemmet fanns syskonen ensamma, undernärda och "hålögda" och den yngsta dottern gick i sin egen avföring. Inte förrän efter en timme ska mamman ha dykt upp i lägenheten.

– Det är inte sant. De ljuger. Det var min son som ville ha hamburgare och min lägenhet har ingen hiss. Så jag lät dem vara där och gick för att köpa hamburgare.

Vågade du lämna dem ensamma, trots att de var så små?

– Ja. Det var bara en kort stund. Det är inte sant att det var en timme.

Varför var de undernärda?

– Det är inte sant. De fick mat.

Hur skulle ni klara er i Serbien om utvisningen blir av?

– Vi skulle få bo hos min mamma. Men jag vill inte att syskonen splittras.