SD-ordförande föreslog kastrering som straff

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-09-11

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Jämtland-Härjedalen, Ronny Karlsson, föreslog kastrering och utvisning som straff för fyra pojkar.

Pojkarna är misstänkta för sexövergrepp på en 14-årig flicka.

– Jag skrev det där i ren frustration och ilska när jag läste om flickan som blev sexutnyttjad, säger Ronny Karlsson (SD).

Inlägget publiceradesSverigedemokraterna i Krokoms hemsida i helgen:

"En 14-årig flicka utsattes i helgen för sexövergrepp av fyra pojkar på en lekplats i Rosengård. Pojkarna, som alla är under 15 år, har nu hörts av polisen och erkänner brott. Straffet måste bli kirurgiskt kastrering och utvisning.", skrev Sverigedemokraterna i Krokom.

Ska ändra inlägget

Bakom inlägget, med rubriken "Idyllen Rosengård!", står Ronny Karlsson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland och Härjedalen. Han ingår även i partiets valberedning.

Till nyhetssajten Expo Idag uppgav han först att han står för det han skrivit.

När Aftonbladet pratar med Ronny Karlsson låter det annorlunda och han säger att han ska ändra texten. 

"Skrev i frustration"

– Det är klart att jag inte är för kastrering av pojkar, det är jag inte. Jag skrev det där i ren frustration och ilska när jag läste om flickan som blev sexutnyttjad, säger Ronny Karlsson (SD).

Enligt honom står inte Sverigedemokraterna för den politiken.

– Det var mina åsikter i ilskan. Jag ser själv när jag läser inlägget nu att det uppfattas ju så klart som det står. Jag trodde inte att det skulle uppmärksammas. Jag ska självklart gå in och ändra inlägget.

"Reflekterat känslomässigt"

Det Ronny Karlsson skrev på hemsidan är ingenting som partiet står bakom.

– Det får stå för honom. Vi kan bara konstatera att det här förslaget på straff inte är någonting som vi förespråkar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna, till Aftonbladet.

Han tycker att man överhuvudtaget inte bör uttala sig om enskilda rättsfall.

– Jag tror att det är så att Karlsson har reflekterat känslomässigt efter en tragisk händelse, säger Martin Kinnunen.

Följ ämnen i artikeln