Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Flest dödade journalister på 15 år

Publicerad 2012-11-22

Den kända krigskorrespondenten Marie Colvin dödades i Homs i Syrien – hon är en av 119 journalister som omkommit i tjänsten i år.

119 är den högsta siffran sedan International press institute (IPI) började med sin årliga lista "Death watch" för 15 år sedan.

– Vi har inte sett så här höga dödstal någonsin, säger Naomi Hunt från IPI.

Marie Colvin

2012 är det värsta året sedan IPI började med sin årliga lista på hur många journalister som fått sätta livet till i tjänsten. År 2009 toppade tidigare listan - då dödades 110 journalister. Förra året dödades 102.

Syrien farligast

Syrien är det farligaste landet för journalister att arbeta i enligt rapporten. Hittills i år har 36 dödats där. Den amerikanska krigskorrepondenten Marie Colvin och den franske fotografen Rémi Ochlik dog i februari när de skulle bevaka belägringen av den syriska staden Homs.

Årets "Death watch"- lista bekräftar den oroväckande trenden som IPI de senaste 15 åren vittnat om. Att journalister medvetet attackeras för att förhindra informationsspridning från oroshärdar.

– Konflikten i Syrien är väldigt farlig för såväl utländska som inhemska journalister. Vi har inte sett så här höga siffror någonsin, säger Naomi Hunt, senior pressfreedom advisor på IPI, till Aftonbladet.

Stort problem

Det näst farligaste landet för journalister att arbeta i är enligt rapporten Somalia där 16 fick sätta livet till. Mexiko, Pakistan och Fillippinerna ligger också högt upp på IPI:s lista.

Naomi Hunt på IPI menar att det i vissa oroshärdar blivit så pass farligt för reportrar och fotografer att det inte längre är möjligt för mediebolagen själva att stå för säkerheten. Journalisterna ses som måltavlor.

– Detta är ett stort internationellt problem och måste i framtiden diskuteras på en betydligt högre nivå än vad som är fallet i dag, säger hon.

Konferens i Wien i dag

IPI deltar i eftermiddag på en FN-konferens i Wien om journalisters säkerhet och om hur den kan se ut i framtiden.

– Det är inte helt enkelt att lösa eftersom det samtidigt är viktigt att inte begränsa rapporteringen och rörelsefriheten för journalister, oavsett var de befinner sig, säger Naomi Hunt.

Under konferensen i Wien deltar bland annat de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.