Telia hängde ut Madelenes samtal

Uppdaterad 2013-08-13 | Publicerad 2013-08-12

Telias miss gjorde att mängder av hemliga kunduppgifter låg ute på nätet i månader.

En av dem som fått sina telefonsamtal uthängda är Madelene Dalebrand Wachler, 28.

– Det här är mina privata samtal och det har ingen annan med att göra, säger hon till Aftonbladet.

Vem som helst har kunnat ta del av de privata handlingarna där namn, adress, telefonnummer och fullständiga samtalsspecifikationer framgår.

Enligt arkiveringstjänsten Google cache har flera av fakturorna legat ute på nätet sedan slutet av maj.

En av de drabbade som Aftonbladet varit i kontakt med är Madelene Dalebrand Wachler från Hudiksvall. Hon har fått ett 20-tal fakturor utlagda på nätet.

– Det känns inte alls bra. Det står ju precis vem jag har ringt till sedan 2012, säger hon när Aftonbladet ringer upp.

Hemliga nummer

I och med att samtalsspecifikationerna har hamnat på nätet har alla Madelenes vänners fått sina telefonnummer offentliggjorda.

– Jag har kompisar som har skyddade telefonnummer. Nu har deras nummer också läckt ut tack vare Telia. Det är det värsta, säger Madelene.

Hur många som drabbats är oklart. När Aftonbladet gör en enkel Google-sökning dyker fakturor från ett tiotal personer upp. Flera Telia-kunder som Aftonbladet varit i kontakt med hittade sina fakturor efter att ha sökt på sitt namn.

På Telia Sonera hade man enligt den informationsansvarige Hans G Larsson ingen aning om säkerhetsluckan fram till att Aftonbladet tog kontakt på måndagseftermiddagen.

Ledningen informerad

– Det här är naturligtvis helt oacceptabelt och det är något vi får titta på omgående. Vi har ju sekretess för våra kunder och det här involverar även personuppgiftslagen, säger Hans G Larsson.

Under kvällen arbetade ett stort antal personer med att stoppa läckan och vid 21.30-tiden meddelade företaget att de delvis åtgärdat problemen.

– Vi har stängt igen systemet vilket gör det svårare att hitta uppgifterna, säger Hans G Larsson.

"Kränker integriteten"

Enligt flera säkerhetsexperter innebär säkerhetsluckan stora risker för dem som hängts ut.

– Det är verkligen att kränka den personliga integriteten att inte kunna hålla ordning på det här. Det lutar åt att man kommer rakt in i en databas. I så fall har de som gjort den här databasen gjort ett väldigt dåligt säkerhetsjobb, säger it-säkerhetsexperten Tomas Djurling.

Han får medhåll av it-säkerhetsexperten Joakim von Braun:

– Det är ju den typen av information som annars till exempel polisen får lov att begära när de bedriver spaning på brottslingar. Det går ju att kartlägga en person med hjälp av informationen eller skriva till deras bekanta att de behöver låna pengar och liknande, säger han.

ANNONS