FN-sändebud hotad av beväpnade män

Uppdaterad 2014-03-06 | Publicerad 2014-03-05

FN:s chefssändebud i Krim hotades av beväpnade män på Krimhalvön under onsdagen.

– Det här utvecklas minut för minut, säger biträdande generalsekreteraren Jan Eliasson till Aftonbladet.

Ukrainska utrikesdepartementet gick på onsdagen ut med att FN-sändebudet Robert Serry kidnappats i Simferopol på Krimhalvön.

Från FN ser man allvarligt på det inträffade.

– Jag sitter i krismöte om detta nu. Han är inte kidnappad men han är hotad. Det är det vi ska klara av nu, säger Jan Eliasson, på telefon från Ukraina till Aftonbladet.

Omringade bil

Han uppger att Robert Serry möttes av en grupp män som inte identifierade sig - som sa att han borde lämna Krimhalvön.

– Det är en icke-identifierad grupp män, några av dem beväpnade, som omringade hans bil och ville att han skulle lämna till flygplatsen. Han valde då i stället att gå tillbaka till hotellet dit han nu är på väg. Det är allt vi vet. Det utvecklas minut för minut, säger Eliasson vid 18.30-tiden på onsdagen.

Jan Eliasson utesluter inte att Robert Serry kommer att lämna Ukraina på grund av händelsen.

– Vi får se. Han kommer att rapportera till mig hur han ser på sitt fortsatta uppdrag.

"Hotades av lokal milis"

Den brittiska ITV-journalisten James Mates var med Serry på kaféet i Simferopol på Krimhalvön som han flydde till, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"FN:s särskilda sändebud Robert Serry är med mig på kafé. Utanför blockerar en lokal milis dörren", skriver Mate på Twitter.

Han uppger vidare att folkmassan ska ha skrikit "Ryssland! Ryssland!" och "Putin! Putin!".

Enligt uppgifter har Robert Serry avbrutit sitt uppdrag under onsdagskvällen. Strax efter 19.30 uppger AP att man träffat Serry i en business class-lounge på Simferopols flygplats men att han inte ville lämna några kommentarer. Serry ska tidigare under eftermiddagen ha ringt Ukrainas vice utrikesminister och beskrivit vad han var med om.

Jan Eliasson är på plats i Ukraina på uppdrag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon för att undersöka situationen i landet.

Robert Serry är holländsk diplomat och Jan Eliassons närmaste medarbetare. Han var utsänd på Krim av FN för att "värdera situationen".

Mer information kommer