Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Mammorna som vill göra marijuana legalt

Publicerad 2014-04-25

PARIS. Droglobbyn mobiliserar inför EU-valet, och företrädarna är övertygade om att legalisering bara är en tidsfråga.

Aftonbladet besöker Rose Labrouste från franska Mammor för marijuana, som tänder en joint och säger:

– Till slut kommer alla att inse hur mycket bra ganja gör.

På balkongen gror små nysatta niolöviga plantor i stora krukor i solen. Rose Labrouste, 61, röker på varje dag, bara ekologiskt och extremt närodlat. Varje morgon och eftermiddag.

I år kan det dock bli fråga om lite ransonering av dagsdoserna eftersom fjolårets skörd inte var optimal. Hon tar fram en glasburk ur ett skåp och visar bedrövat på det halvfulla, torkade gröna:

– Förra året var det inte riktigt soligt förrän i juni, och då blev det så här.

225 000 medlemmar

I den lilla tvårummaren i utkanten av Paris har hon bott sedan 25 år. Väggarna är fyllda av hennes tavlor och golven pryds av egengjord mosaik. Hon har levt som konstnär hela livet, berättar hon, medan hon tar fram ett tunt rullpapper ur ett litet svart paket, smular ner marijuana, slickar längs kanten och rullar en liten joint som hon tänder på.

Hon tar ett bloss och ler.

Rose Labrouste är huvudrepresentant för organisationen Mammor för marijuana i Frankrike. Den har funnits i ett år och är en gren av den internationella Moms for marijuana med 225 000 Facebookmedlemmar, som förespråkar att cannabis bör säljas, beskattas och regleras på den vanliga marknaden.

Labrouste tar upp att plantan i flera vetenskapliga studier visat sig motverka sjukdomar – något som i större delen av världen anses kontroversiellt.

Demonstrerar i Paris

I amerikanska Colorado har cannabis nyligen släppts fritt för att behandla epilepsi för barn.

– Det dämpar också smärta, är bra mot tandsprickning hos små barn och mot menssmärtor hos unga kvinnor.

– Skulle ganja (detsamma som cannabis eller marijuana, reds anm) användas som berusningsmedel i samma utsträckning som alkohol skulle våld inte förekomma i samma utsträckning som i dag.

Enligt Rose Labrouste används även förbud mot cannabis som ett verktyg i ett rasistiskt system, eftersom det ofta används av unga män med invandrarbakgrund.

– Det används som förevändning att sätta svarta i fängelse och hålla samhället segregerat.

Hon har målat egna plantformade skyltar som hon håller upp. De ska användas i en demonstration i Paris den 10 maj.

– Jag hoppas på att fler kandidater som är för legalisering röstas in i parlamentet.

Cannabisklubbar

Bakom ett skrivbord i Antwerpen sitter Joep Oomen, 52, omgiven av högar med böcker, rapporter och papper. I rummet intill finns ett mötesbord för åtta personer. För ett öga som inte uppfattar den lilla Bob Marley-statyn på fönsterbrädet är det här vilket lobbykontor som helst, på pendelavstånd från Bryssel.

Kontoret tillhör Encod, en medlemsfinansierad paraplyorganisation för en stor mängd mindre drogliberala organisationer, däribland Mammor för marijuana.

Encod har drivit igenom legalisering inom vissa speciella "Cannabis social clubs", som numera är tillåtna i Spanien och Belgien. Det är även något som diskuteras i Slovenien, Italien, Frankrike, Tjeckien och Tyskland.

– Det är klubbar för cannabiskonsumenter, som odlar själva och inte är vinstdrivande. De är endast öppna för medlemmar som måste vara myndiga och redan ha provat på innan.

Vill även legalisera opium

Även Joep Oomen framhåller de medicinska studierna som visar att cannabis lindrar smärta, men även sjukdomar som Crohns, MS och epilepsi.

– Jag har varit i Sverige några gånger och vet att där är alkohol väldigt socialt accepterat, däremot inte cannabis. Men det är en tidsfråga innan ni kommer till samma slutsats som andra länder som bygger sin lagstiftning på vetenskaplig kunskap.

Encod vill inte bara göra cannabis, utan även kokablad och opium lagligt. Enligt Joep Oomen är förbud mot dessa droger att lämna hela marknaden oreglerad åt den kriminella undre världen.

– De behövs beskattas och regleras av samhället. Men de är naturliga preparat som använts historiskt. Kokain, crack och heroin har däremot framställts kemiskt av människor som främst är ute efter att tjäna pengar och inte har något som helst intresse för människors hälsa.

Schlyter: "Ingen lösning"

Både alkohol- och läkemedelsindustrin lobbar enligt Encod hårt mot marijuana i parlamentet och kommissionen.

– Det är uppenbart att de ser det som en konkurrent.

Inför valet söker Encod upp parlamentskandidater och uppmanar dem skriva på ett manifest. I gengäld erbjuds de pr-hjälp i sin kandidatur.

FN protesterar mot den drogliberala vågen som växer i världen.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) sitter i parlamentets gröna grupp, där relativt många förespråkar legalisering.

– De argumenterar för att lösningen på de drogrelaterade problemen i samhället är att legalisera. Men vi ser inte det som en lösning. Vi ser i stället att samhället bör gå in med insatser för att hjälpa människor ur beroende.