Kerry: Sarin användes i giftattacken

Publicerad 2013-09-01

Det var saringas som användes i attacken då 1429 människor dog utanför Damaskus.

Det uppger USA:s utrikesminister John Kerry i en tv-intervju på söndagseftermiddagen.

– Tester har visat att proverna bär spår av sarin, säger John Kerry.

USA har tidigare uppgett att det finns bevis för att det var Bashar al-Assads regim som låg bakom attacken utanför Ghouta, Damaskus, den 21 augusti.

Nu uppger USA:s utrikesminister att det var stridsgasen sarin som dödade 1429 människor, varav många barn.

– För var dag som går blir det allt mer uppenbart. Vi vet att regimen beordrade den här attacken. Vi vet att de förberedde den, vi vet var raketerna kom ifrån och vi vet var de landade, säger John Kerry.

"Regimen försökte dölja"

I intervjun som sändes i CNN och NBC sa John Kerry att beviset för att det var sarin som användes ligger i analys av hår och blod från offer, som tagits av hjälparbetare som var tidigt på plats.

– Vi vet vilka skador det här ledde till. Vi har sett de fruktansvärda bilderna i sociala medier och vi har bevis för att det har inträffat på flera sätt, och vi vet att regimen försökt dölja att attacken hade skett efteråt, säger John Kerry.

Uppmanar till anfall

Utrikesministern kallade Barack Obamas beslut att söka stöd för en insats i Syrien i kongressen för "modigt" - och uppmanade alla kongressledamöter att rösta för en attack mot mål i Syrien. Den 9 september väntas kongressen sammanträda efter ett sommaruppehåll.

Efter John Kerrys utspel på söndagseftermiddagen uttalade sig Bashar al-Assad, uppger nyhetsbyrån AP. Den syriske presidenten ska ha betonat att landet är kapabelt att stå upp emot "alla former av externa aggressioner".

Får stöd av Iran

I krigstid har sarin tidigare använts av Saddam Hussein då han under slutet av Iran-Irak-kriget 1988 attackerade den kurdiska befolkningen i staden Halabja med kemiska vapen, bland annat sarin. 5 000 personer uppskattas ha dött i attackerna som pågick under två dagar.

ANNONS