Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ödesdag för Egypten i dag

Publicerad 2013-08-21

Den tidigare störtade Hosni Mubarak ska släppas fri från egyptiskt fängelse – trots att han misstänks för delaktighet i mord på demonstranter.

Två år efter folkrevolutionen råder fullt kaos i Egypten.

Utrikesminister Carl Bildt (M) vill att EU vid ett möte i dag fördömer våldet i landet.

Det är en ödesdag för Egypten på många vis i dag.

85-årige Hosni Mubarak, som avsattes av folket under revolutionen 2011, ska släppas fri från fängelse efter beslut vid en domstolsförhandling i Kairo idag.

Han är misstänkt för delaktighet i mord på demonstranter under upploppen för två år sedan, men hans advokat har förordat att den svårt sjuke ledaren ska få möta anklagelserna utan att sitta fängslad.

Anledningen är att Hosni Mubarak redan suttit av den maximala möjliga häktningstiden inför en eventuell dom, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kan bli fri om 48 timmar

Internationella medier uppger att den fängslade ex-diktatorn kommer att släppas först om 48 timmar, om inte beslutet överklagas.

Tidigare har flera korruptionsmisstankar mot Mubarak behandlats – och lagts ner av domstol.

Han dömdes också till livstids fängelse förra året för att ha misslyckats med att stoppa dödandet under revolten, men domen revs upp och en ny rättegång beordrades tidigare i år.

900 kan ha dödats

Ett frisläppande kan leda till ytterligare kravaller i det redan svårt härjade Egypten. Hur många som dödats de senaste veckorna, då anhängare till den folkvalde – och sedan avsatte – presidenten Mohammed Mursi och den nu styrande egyptiska militären drabbat samman går knappt att räkna längre.

Den arabiska nyhetskanalen al-Jazira uppger att så många som 900 har dödats sedan de nya våldsamheterna inleddes i mitten av augusti, efter att Mursi fått lämna makten och militären tagit över.

Egyptiska styrkor har under dagen gripit ytterligare två högt uppsatta personer inom Muslimska brödraskapet, Mursis parti, uppger militär- och säkerhetskällor enligt nyhetsbyrån AFP.

De gripna är predikanten Safwat Hegazy och Mourad Ali, talesman för brödraskapets politiska parti Frihets- och rättviseparti (FJP).

I måndags greps också toppnamnet Mohammed Badie av militära styrkor, uppger al-Jazira.

EU-ministrar i möte

Samtidigt som egyptier möts av ytterligare en dag av oroligheter och utegångsförbud samlas också EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera om det går att medla mellan ledande gestalter i Egypten, eller göra förändringar i det ekonomiska biståndet till landet.

Men förbundets muskler är svaga.

EU:s bistånd handlar framförallt om pengar till det civila samhället, skriver Reuters.

Utrikesminister Carl Bildt (M) vill att EU starkt fördömer utvecklingen i Egypten, säger han till nyhetsbyrån TT.

– Europas röst måste vara tydlig och stark. Att fördöma den våg av repression, våld och dödande som vi har sett, framför allt från regimens sida men också från den andra sidan, i Egypten den senaste veckan: det är det viktiga.

Bistånd kan dras in

USA däremot, som stödjer landet både militärt och ekonomiskt, har redan varnat för att biståndet kan dras in om striderna fortsätter.

Saudiarabien, som länge haft starka band till den egyptiska militären reagerar öppet mot västvärldens sanktionsplaner:

– Till de som utropat att de kommer att minska sitt bistånd till Egypten, eller hotat att göra det, säger vi att arabiska och muslimska nationer är rika... och kommer inte att tveka att hjälpa Egypten, sa utrikesministern prins Saud al-Faisal enligt nyhetsbyrån AP i måndags.

Karim Hussein, ordförande för rörelsen Förlåt oss presidenten: Dagens dom är en seger för egyptisk lag. President Mubarak har hållits kvar i fängelse trots att han betalat tillbaka allt. Andra personer som anklagats för samma brott har släppts för länge sedan. Vi är så glada idag, men jag känner också en sorg för de militärer och poliser som har dött för på grund av brottslingar.