Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fel beslut kan leda till blodbad

Delning av landet rycker närmare

Den ukrainska regeringens antiterroristoperation förvandlades till en seger för Putin.

När Kiev-arméns styrkor byter sida har Ryssland inget behov av att skicka in egna trupper.

Östra Ukraina går ändå samma väg som Krim.

Sedan beväpnade proryska styrkor började inta myndighetsbyggnader och polisstationer i ett tiotal städer i östra Ukraina i förra veckan har Ukrainas regering hotat med militärt våld för att driva ut dem. Men ultimatum efter ultimatum har gått ut utan att något hänt.

Regeringen har framstått som passiv och obeslutsam. Alla har undrat varför de inte agerat.

Svaret verkar vara att Kiev inte har kontroll över sin egen armé. Många av soldaterna kommer från östra Ukraina och vill inte skjuta på sina egna.

Risk för inbördeskrig

I går bytte besättningen på sex pansarfodon sida. Istället för att driva ut de proryska milismän som ockuperat byggnader i bland annat Slovjansk och Kramatorsk kunde de Moskvatrogna lägga beslag på pansarfordonen. Det kommer att försvåra eventuella försök att återta de ockuperade byggnaderna och driva bort de proryska inkräktarna.

Hittills har den ukrainska regeringens anti-terroristoperation varit ett enda stort fiasko.

Samtidigt ska man komma ihåg att makthavarna i Kiev står redan inför ett val mellan pest och kolera. Om de agerar med full kraft och tar tillbaka byggnaderna så riskerar de att ställa till med ett blodbad. Om en rad proryska individer dödas kan Vladimir Putin ta det som en förevändning för att invadera Ukraina. 40 000 soldater står på andra sidan gränsen.

Även om Ryssland inte skulle invadera så riskerar regimen att dra igång ett inbördeskrig där de proryska kommer att kunna lita till stödet från den militärt överlägsna grannen.

Försöker sabotera valet

Gör man inget för att köra bort de proryska styrkorna så förlorar man dag för dag i praktiken kontrollen över mer och mer av sitt eget territorium. En delning av landet rycker allt närmare. En delning som i så fall blir mycket kostsam för Ukraina eftersom det är i de östra delarna av landet som mycket av den tunga industrin och naturtillgångarna finns.

I Donetsk har man precis som skedde på Krim beslutat att en folkomröstning ska hållas den 11 maj om vart östra Ukraina ska höra.

Ett sätt att försöka sabotera och ta udden av det presidentval som ska hållas i hela Ukraina den 25 maj. Hur håller man ett presidentval om halva landet kontrolleras av en främmande nation eller separatistgrupper?

Putin vill förhindra att en demokratiskt vald president kommer till makten i Ukraina.

Allting verkar spela den ryske presidenten i händerna. I och med avhoppen från den ukrainska armén behöver han inte ens invadera östra Ukraina. Folket gör jobbet åt honom.

Propagandakriget går vidare

Utåt kan han hävda att det inte förekommer någon rysk inblandning vilket gör det svårare för USA och EU att införa de ekonomiska sanktioner de hotat med ifall Ryssland invaderar någon mer del av Ukraina.

Men det vi ser i östra Ukraina är ingen spontan folkresning utan en välorganiserad kampanj för att destabilisera Ukraina.

Dessutom tyder mycket på att även ryska soldater är direkt inblandade i det som händer.

Natos svar i går att förstärka närvaron i de östra Nato-länderna kommer Putin även det att kunna använda i sin propaganda. Nato hävdar att det är en rent defensiv åtgärd för att lugna de baltiska staterna och Polen som är rädda att stå näst i tur. Men Ryssland tolkar det som ett exempel på aggression och upptrappning från väst.

Propagandaskriget går vidare.