Snowden lämnar inte flygplatsen i dag

Uppdaterad 2013-07-25 | Publicerad 2013-07-24

Uppgifterna till de ryska nyhetsbyråerna stämde inte – Snowden kan ännu inte röra sig fritt i Ryssland.

Visselblåsaren kommer stanna på flygplatsen tills vidare.

– Han stannar här. Han är här i transitområdet, säger Snowdens advokat Anatolij Kutjerena.

I en månad har visselblåsaren Edward Snowden suttit strandad i transithallen på Sjeremetievo flygplats i Moskva. De ryska nyhetsbyråerna Interfax och Ria Novosti uppgav tidigare under dagen visselblåsaren fått ett dokument från ryska migrationsverket som gör att han kan vistas på ryskt territorium.

"Han stannar här"

Dokumentet skulle tillåta Snowden att röra sig fritt i landet medan hans asylansökan behandlades av ryska myndigheterna. Men de uppgifterna dementeras nu av Edward Snowdens advokat Anatolij Kutjerena, som anlände till flygplatsen under eftermiddagen.

– Han har inte fått ett sådant dokument, sade han till ett massivt medieuppbåd efter ett möte med sin klient.

– Han stannar här. Han är här i transitområdet.

Kutjerena meddelade dock att Snowden kommer att leva i Ryssland om han får asyl där.

– Han har för avsikt att stanna i Ryssland, lära sig om rysk kultur och vill se Ryssland, säger advokaten till journalister på flygplatsen Sjeremetievo i Moskva, enligt Interfax, skriver TT.

Under mötet med Snowden försåg Kutjerena honom med den ryske författaren Fjodor Dostojevskis klassiker Brott och straff.

Misstänkt för spioneri

Snowden ansökte om tillfällig asyl i Ryssland för drygt en vecka sedan, en process som kan ta upp till tre månader.

Spionmisstänkte Edward Snowden kom till Moskva från Hong Kong den 23 juni och har sedan dess inte kunnat lämna flygplatsen eftersom hans pass har dragits in av USA. Snowden är på flykt från USA där han bland annat misstänks för spioneri efter att ha läckt uppgifter från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA om landets hemliga övervakning på internet.