Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lexbase kan öppna igen

Publicerad 2014-01-30

Den kontroversiella sajten Lexbase, vars affärsidé är att låta användare söka och hämta hem domar, kan öppnas igen.

I går stängde serveruthyraren Bahnhof ner sajten på grund av säkerhetsproblem.

I ett pressmeddelande hävdar Lexbase ansvariga dock att man stängde för att rätta till felaktigheter på sajten.

På torsdagsförmiddagen hade Lexbase och Bahnhof ett avstämningsmöte, berättar Bahnhofs vd Jon Karlung för Aftonbladet.

– Vi har stora synpunkter på deras tekniska plattform. Vi är inte nöjda med deras tekniklösning. Så länge den ser ut som den gör kan vi inte öppna sajten igen, säger han.

Under gårdagen blev trycket hårt mot sajten. Uppgifter som användare tidigare betalat för lades fritt ut på nätet, och signaler om att hackare försökte komma åt betalinformation gjorde att säkerheten stod på spel. Bahnhof stängde då ner sajten.

– Vi har inte förtroende för den tekniklösning de har, därför stängde vi sajten, säger Jon Karlung.

Lexbase gick senare i går kväll ut med ett pressmeddelande där man hävdade att stängningen gjorts på uppdrag av Lexbase ansvariga: ”Sajten var en betaversion och innehöll fel som måste rättas till. Det förekommer uppgifter om att det är Bahnhof som stängt ned sajten. Det stämmer delvis men Bahnhof har stängt ner den på uppdrag av Lexbase.”

Betala för domar

Den kontroversiella sajten lanserades genom en presskonferens i centrala Stockholm i måndags.

Privatpersoner kunde söka och betala för att ladda ner tingsrättsdomar. Förutom namn eller personnummer kunde användaren via en karta titta på en specifik gatuadress eller ett område där domarna fanns utsatta som röda prickar.

Men sajten mötte snabbt kritik. Advokatsamfundets Anne Ramberg ansåg att det var ett förskräckligt sätt att missbruka offentlighetsprincipen. Datainspektionen krävde att grundlagen måste skrivas om.

Det visade sig också finnas rejäla brister i sökverktyget. Oskyldiga, som först dömts i tingsrätten men sedan friats i hovrätten, hängdes ut som brottslingar eftersom sajten bara tillhandahöll tingsrättsdomar. Domarna följde inte heller folkbokföringen, och skyddade uppgifter läckte ut.

Avlidna människors domar fanns kvar, något som anhöriga upplevde kränkande.

Om en dömd person flyttar kan en oskyldig person framstå som brottslig om denne flyttar in i ett hus där den dömde tidigare bott.

38 ärenden hittills

Anmälningarna till Justitiekanslern (JK) mot Lexbase har strömmat in sedan sajten startade. På torsdagsförmiddagen hade 38 stycken ärenden registrerats hos JK, och till Aftonbladet säger registratorn att man kommer att fortsätta registrera ärenden under hela dagen.

– Det vi kommer att pröva sedan är om det ska inledas en förundersökning med anledning av klagomålen, säger Karin Ståhlbröst vid Justitiekanslern.

I det pressmeddelande som Lexbase ansvariga skickade ut under gårkvällen låter det dock som om sajten kan komma att öppnas igen. Förändringarna beskrivs som tillfälliga åtgärder för att förstärka och förbättra sajten.

Jon Karlung säger att Bahnhof inte öppnar sajten så länge den tekniska lösningen ser ut som den gör idag.

– Det handlar i grund och botten om ett förtroende, och hur man sköter en plattform. Det är upp till dem att bevisa om de löser den biten.

Aftonbladet har sökt Lexbase ansvarige utgivare Jonas Häger åtskilliga gånger, men utan framgång.