Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sverige sågas i The Guardian

Publicerad 2014-01-29

"Ett land där elit är ett smutsigt ord"

Sverige är inget idealsamhälle. Istället dominerar jantelagen i ett kyligt land där ingen får sticka ut. Det slås fast i den engelska tidningen The Guardian.

Inget idealsamhälle?

Dansk TV visar skräp, finländska män tycker om att dricka och Sverige kan knappast stå som modell för demokrati. Varför tror alla att Norden är en utopi? Så börjar Michael Booth, journalist vid the Guardian, sin sågning av de nordiska länderna.

Stark jantelag

Det är ingen vacker bild som han skissar av Sverige men kritiken är heller inte ny. När Michael Booth går loss med den verbala förskäraren på den svenska jantelagen är det lätt att känna igen resonemanget. I negativa ordalag beskriver han svenskarnas strävan efter "svenssonlivet" och rädslan för att sticka ut med sin framgång, rikedom eller ambitioner.

Kyliga individer

Men kritiken stannar inte där. Vi svenskar är dessutom kalla individer som begränsar begåvade elevers utveckling för att lägga resurserna på de elever som presterar sämst. Dessutom ska vi dränka våra sorger i spriten varför han refererar till Systembolaget som en begravningssalong.

Inte heller passerar den svenska arbetsmarknadspolitiken nålsögat. Istället slår han fast att ungdomsarbetslösheten är högre i Sverige än i Storbritannien och i Europa generellt. Integrationspolitiken är en ständig utmaning och högerextrema krafter är på frammarsch.

Knappast neutrala

Den svenska militära neutralitetsprincipen är enligt Michael Booth att likna vid ett skämt eftersom vi är en av världens största exportörer av vapen. Våra ekonomiska framgångar beror på en total modernism som begränsar friheterna och undertrycker oliktänkande. Enligt Booth verkar vi vara "fast beslutna att bryta banden mellan hustru och make, barn och föräldrar, och äldre och deras barn".

Avslutningsvis slår han fast att de otaliga framgångar de nordiska länderna haft inte är något mirakel. Och vill man bosätta sig här måste man klara av det kyliga klimatet, i dubbel mening, och rätta in sig i ledet av konformism.