Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Skolan: Ingenting har föranlett en orosanmälan

Publicerad 2014-05-08

Åttaåriga Yara kom ofta sent till skolan.

Hon bar för lite kläder, hade synliga blåmärken och flera personer som mötte henne reagerade och anmälde misstänkta missförhållanden – till både socialen, polisen och Yaras skola.

Men på skolan reagerade man inte.

– Ingenting har föranlett att man gjort en orosanmälan, säger förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Maria Persson.

Som Aftonbladet berättade i går så har Yaras skola kontaktats av bland andra butikschefen Therese Andersson, som var orolig för Yara.

Therese var i kontakt med Yaras klassföreståndare, som lovade att de skulle föra informationen vidare.

Flera personer anmält

Men under det år som Yara gick på Tullskolan i Karlskrona har skolan inte någon gång skickat en orosanmälan till socialen. Trots att minst tre privatpersoner oberoende av varandra sett tecken på att Yara farit illa och larmat myndigheterna har alltså skolan inte märkt något, eller åtminstone inte agerat.

Nu är Yara död, enligt åklagaren mördad av det par hon bodde hos.

Yaras klassföreståndare vill inte svara på vad hon gjort, eller inte gjort.

– Jag vill inte kommentera detta. Det är jättejobbigt. Du får ringa till vår förvaltningschef, vi har blivit tillsagda att inte säga någonting, säger hon till Aftonbladet.

"Skolan har ett ansvar"

Klassföreståndaren hänvisar frågorna till förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Maria Persson.

Vad gjorde skolan med informationen från butikschefen?

– Den information jag har fått om den kontakten är att de kom överens om att butikschefen skulle återkomma om det här upprepades, men att ingen förnyad kontakt togs.

Minst tre privatpersoner har anmält att flickan varit för tunt klädd, haft blåmärken och de har misstänkt att hon farit illa.

Har inte skolan under det år hon gått hos er märkt någonting av detta?

– Som framgår har inte skolan gjort någon orosanmälan. Det är det jag kan svara på.

Har skolan inte märkt någonting, eller har skolan varit försumliga?

– Skolan har sitt uttalade ansvar och har självklart haft ett uppdrag omkring den här flickan under tiden som hon har gått här. Men ingenting har föranlett att man gjort en orosanmälan.

Hon har haft hög frånvaro, haft synliga blåmärken, gått tunt klädd. Som vuxen, borde man inte reagerat på det?

– Vi kan inte kommentera det eftersom det som sagt inte gjorts någon anmälan, och det är där vi befinner oss i dag.

Med facit i hand ser det konstigt ut, håller du med om det?

– Jag tror att det är många som rannsakar sig själva. Det som har hänt är oerhört tragiskt, det vore konstigt om man inte gick tillbaka och tänkte: Borde jag ha sett eller borde jag ha gjort något. Det är en mänsklig reaktion.

Kommunen ska nu "tillsätta en extern utredning" för att se vad som borde gjort annorlunda.

Misstänkta nekar

Inga nya förhör har hållits med den mordmisstänkte mannen.

– Men jag ska träffa honom i dag, och eventuellt blir det ett förhör under eftermiddagen/kvällen, säger hans advokat Christer Holmqvist.

Han säger att hans huvudman säger att han inte gjort sig skyldig till något brott i samband med Yaras död, men vill inte gå in på vilken förklaring mannen lämnat, eller om han lägger skulden på sin hustru.

– Jag har inget att tillägga i nuläget.

Aktiv på Twitter mordkvällen

Enligt SOS Alarm kom larmsamtalet 21.59 på Valborgsmässoaftonens kväll, och alltså inte vid 21-tiden vilket polisen tidigare uppgett.

Klockan 21.05 var den mordmisstänkte mannen aktiv på Twitter.

Den mordmisstänkta kvinnan fick i dag en ny advokat, efter att hennes tidigare advokat hamnat i en jävssituation – hon har tidigare arbetat hos den advokat som varit god man för Yara i samband med vårdnadsprövningen.

– Jag har träffat henne, men kan inte säga någonting om vad hon sagt om vad som hänt den aktuella kvällen, säger den nya advokaten, Eric Widner.

– Men hon förnekar brott.

Inga nya förhör med kvinnan är enligt advokaten planerade förrän nästa vecka.