Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Få rabatten att glöda – höst, vinter och vår

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-15

Experten visar sina favoriter

Komponera i färg! Försök få växterna att gå i samma färgskala när de blommar och bland ain enstaka växter med annan färg för att fånga ögat.

Skapa en eldig höstrabatt som även sprakar på vintern och våren. Trädgårdsingenjören Paul Larsson visar hur.

För att få en vacker höstrabatt är det viktigt att välja rätt växter.

– Komplettera din sommarrabatt med eldiga perenner och andra växter som har vacker höstfärg. Välj gärna växter som även blommar under vintern och våren. Då får du en rabatt som är vacker året om, säger Paul Larsson, delägare till Munka Garden i skånska Munka-Ljungby.

Gräs blir en fin kontrast

Prydnadsgräset är finast under hösten med vipporna som är otroligt läckra. Gräs ger en fin kontrast mot de andra växternas höstfärger samt skapar liv i rabatten.

– Sträva efter att ha så färgintensivt som möjligt. Häxal får en djup orange färg under hösten och de japanska lönnarna får även de en orangeröd höstfärg.

– Vill du ha lite vintergrönt bör du plantera växterna tidigt på hösten för att undvika att vintern gör dem gula. De måste ha möjlighet att bygga upp sitt vattenförråd innan vintern kommer så vattna dem rikligt efter planteringen.

Plantera till oktober

Annars kan du plantera från augusti till början på oktober. När du hittat en bra plats i rabatten luckrar du upp jorden och kompletteringsgödslar. Håll igen på kvävegödningen. Satsa på fosfor- och kaliumrik gödning i stället.

– Kväve ökar tillväxten och då är risken att plantorna fryser. Fosfor ger bättre rot- och knopptillväxt. Kalium stärker växtens övervintringsförmåga.

För att skapa en levande rabatt kan du leka med höjderna. Om rabatten är placerad mot en vägg eller ett plank kan man plantera de högsta perennerna längst bak och sedan de lägre framtill. Men har man rabatten mitt på gräsmattan finns det enligt Paul andra knep att ta till.

Blanda färger

– Tänk dig att du ska skapa alptoppar. Sätt en hög perenn i ena hörnan, därefter en låg, en medelhög och en hög igen. Variation av höjder ger mer liv åt trädgården.

Och var inte rädd för att blanda färger.

– Jag blandar hellre som engelsmännen, hej vilt. Men försök att få färgerna i samma färgskala när de blommar och blanda bara in någon enstaka växt med en annan färg för att dra ögat till sig. Men rabatten behöver inte gå i samma färg hela året. Du kan låta den gå i olika färg efter årstiderna, säger Paul.

9 favoriter i höstens rabatt

Höga växter

Medelhöga växter

Låga växter

4 växter som håller färgen

Tips!

Läs mer:

Micaela Nordberg (sondag@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln